Gazdaság 2021. február 3. 08:00

Napelemes kiserőművet telepített a Busa Kft.

Napelemes kiserőművet telepített a Busa Kft.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatással valósult meg a „Napelemes kiserőmű építése a Busa Kft-nél” elnevezésű projekt. A vállalkozás a „Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program” keretében 8,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a cég székhelyén napelemes kiserőmű telepítésére.

A GINOP-4.1.4.-19 jelű, „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” című pályázati felhíváson nyertes vállalkozás a sikeres pályázati elbírálást követően, a projektet 2020 őszén kezdte meg.

A BUSA Kft. alapjait 1990-ben rakták le azzal a célkitűzéssel, hogy a dél-magyarországi terület cukrászati és sütőipari vállalkozásainak alapanyag-ellátását megvalósítsák, rendszeressé tegyék, valamint szakmai segítséget nyújtsanak a folyamatosan változó speciális anyagok gyakorlati felhasználásához.

Az élelmiszer nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozás 1997-ben vásárolta meg a jelenlegi székhelyét, mely egy kb. 4000 m2-es raktárépülettel bíró ipari terület Kiskunfélegyháza nyugati részén. Az elmúlt évtizedekben több lépésben is fejlesztették a raktározási lehetőségeiket. Ezért kerültek kialakításra azok a hűtőegységek, melyek a hűtést és fagyasztást igénylő termékek elhelyezésére szolgálnak. Az éves áramfogyasztásuk döntő többségét is a hűtőberendezések fogyasztása adja. A fejlesztés révén egy közel 49,2 kW-os napelemes kiserőmű került telepítésre, mely a cég áramfogyasztásának körülbelül 30 %-át tudja megtermelni.

A kivitelezést helyi vállalkozó végezte még 2020 októberében. Az energiatermelés csak 2021 januárjában indulhatott meg, miután az áramszolgáltató átvette a rendszert és lecserélte a mérőórát.

A projekt 55 %-os támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam által közösen nyújtott társfinanszírozásban valósult meg.

A projekt összegző adatai:

Projekt címe: Napelemes kiserőmű építése a Busa Kft-nél
Kedvezményezett: Busa Kereskedelmi és Szolgáltató Kft
Közreműködő szervezet: Magyar Államkincstár
Elnyert támogatás: 8 386 543 Ft
Projekt azonosító: GINOP-4.1.4-19-2020-00936
 

Kövessen minket a Facebookon is!