Helyi hírek 2021. február 6. 08:00

Amerikában ismerték el a félegyházi amatőr fotós munkáit

Amerikában ismerték el a félegyházi amatőr fotós munkáit
Kőházi Gergő nevét érdemes lesz megjegyeznünk, ugyanis a kiskunfélegyházi amatőr fotóst a döntősök közé választották egy rangos amerikai fotópályázaton, fekete-fehér képével. A fiatal tehetség a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár olvasószolgálati és az ifjúsági részlegének könyvtárosa. A verseny részleteiről, illetve a fényképezés iránti elkötelezettségéről beszélt lapunknak.



Gergőt gyerekkorától kezdve érdekelték a fotózás alapjai, de az első tudatosan megkomponált képét körülbelül 14 évesen készítette, amikor az általános iskola szervezésében kijutott Londonba.



Később, a középiskolai évei alatt, a médiaszakkörön még jobban beleásta magát a képalkotás fortélyaiba. Gyerekkori barátja – a ma már operatőrként dolgozó – Gajdics Dávid ösztönözte, segítette Gergő szárnypróbálgatásait.



Arra a kérdésemre, hogy melyek a kedvenc fotós témái, elmondta: nagyon szereti az életképeket, a mindennapi pillanatokat és a városrészleteket realisztikusan bemutatni.



Azt is megtudtam, hogy egyik kedvenc modellje a saját nagymamája. Rajta keresztül megmutathatja a tanyasi világot, egy valósághű, dokumentarista látványba ágyazva.



Számos kortárs fotós munkáját figyelemmel kíséri, akik közül Benkő Imre hatott rá leginkább, Acélváros sorozatával. Ez a gyűjtemény az Ózdi Acélművek Kft. utóbbi néhány évtizedét mutatja be fekete-fehéren.



A fiatal művész szakmai rátermettségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a tavalyi évben a Marie Claire Tágítsd ki a teret! című versenyre beküldött munkáit az első tízbe választották.



Ezt a sorozatot a helyi thaiboksz-csapat életéről, edzéseiről készítette, amit egy budapesti bevásárlóközpontban ki is állítottak.



Elérkezett az amerikai megmérettetés, amelyre a díjnyertes képet Drégelypalánkon, egy fotóstáborban készítette egy helybéli, hagyományőrző asszonyról. S bár a díj tárgyi díjazással nem járt, mégis hatalmas megtiszteltetésnek érzi, hogy a szakmában elismert, külföldi fotográfusok elismerték munkáit.


Az eredménylista itt nézhető meg







V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!