Helyi hírek 2021. február 14. 12:00

Titkok a levéltárból – Az Állami Áruházról

Titkok a levéltárból – Az Állami Áruházról
Az 1940-es évek második felében – „a lakosság életszínvonalának javítása” és „a magyar gazdaság talpraállítása” érdekében – elkezdődött államosítási hullám elérte Félegyházát is. A hároméves terv keretében a Hattyúház mellett, az úgynevezett Draskovich-féle házban működő Hangya Szövetkezeti Bolt helyén 1949. május 10-én megnyílt a helyi Állami Áruház.

A textilből, kötött-szövött árukból, divatcikkekből bő választékot nyújtó új áruház már az első napon nagy sikert aratott a félegyházi és környékbeli vásárlók körében. A lakosság növekvő igényei miatt az áruház bővítésére is hamarosan sor került. 1955 nyarán a belső tér gazdaságosabb kihasználásával, a bővítésre alkalmas szárnyon új épületrész hozzáépítésével több, mint 1000 m2 hasznos területtel nőtt az áruház. Az újonnan létesített cipő- és konfekcióosztály már ebbe, a 130 ezer forintos költségvetésből készült, otthonosan kivilágítható, tágas részbe költözött. Ide nyílt az új bejárat is, amely fölött esténként az áruházlánc háromszögletű emblémája világított.

Ebben az időben a félegyházi Állami Áruház országos viszonylatban is nagyon sikeresnek bizonyult, a termelékenységi mutatók alapján a bolthálózat második legeredményesebb üzletének számított.

A főtérre néző, fővárosi jellegű kirakatokkal büszkélkedő Állami Áruház kínálata pontosan jelezte a kiskun vidék lakóinak egyre emelkedő életszínvonalát. A bolt 1960-ban egyes piaci napokon akkora forgalmat bonyolított, mint kezdetben egy hónap alatt. Negyedévenként 500 db kerékpárt, 170-180 rádiókészüléket értékesítettek. Motorkerékpárból, mosógépből a bolt nem is tudta a fokozódó igényeket kielégíteni. Szintén nagy volt a kereslet a műszálból készült divatcikkek iránt is. Az eladók munkája egyre többször egészült ki divat- és lakberendezési tanácsadással, bemutatókkal, illetve közreműködtek a hitelakciók zavartalan lebonyolításában is. 1966-ban a félegyházi Állami Áruház 345 televíziót értékesített, a zománcedény-részleg pedig megközelítőleg 6 vagonnyi mennyiségnek megfelelő, csaknem 1 millió forint értékű árut adott el.

1967-ben vette fel az Országos Áruházi Vállalat a Centrum Áruházak nevet, ettől kezdve ez a névalak jelent meg a helyi üzleteken is. 1970-re a félegyházi Centrum Áruház már 66 millió forintos forgalmat bonyolított, ebből 20 millió forint olyan árukból származott, amely kifejezetten csak e bolthálózatban volt kapható. Az egykori Állami Áruháznak otthont adó épületet az 1970-es évek második felében lebontották, helyére újabb üzlethelyiségek épültek, az új Centrum Áruház pedig 1979-ben nyílt meg, nem messze elődje helyétől.

Ónodi Márta

 

Kövessen minket a Facebookon is!