Gazdaság 2021. február 11. 10:00

Új piacok kompenzálták a kiesést a Félegyházi Tejnél

Új piacok kompenzálták a kiesést a Félegyházi Tejnél
Ma már nincs olyan iparág, amely ne számolna be a vírushelyzet negatív hatásairól. Nem képez kivételt az élelmiszeripar sem, bár kétségkívül az ő veszteségük kisebb mértékű más iparágakéhoz. A Félegyházi Tej Kft. tulajdonosát, Vida Pált kérdeztük a 2020-as év tapasztalásairól és az idei év terveiről.

A tulajdonostól megtudtuk, hogy az első hullámnál érzékelt visszaesés csekélynek mondható. Az üzemi konyhák és az iskolatej program megállása miatt keletkezett a hiány, az intézmények bezárása után. A tavalyi év első felében 3500 gyermek fogyasztott Félegyházi Tejet a programnak köszönhetően, ez aztán az év második felében megduplázódott. Szerencsére ezt a kiesést a multik megnövekedett forgalma ellensúlyozta, akkor még nem kellett 19 órakor bezárniuk.



A második hullámban a nagyáruházak korai zárása miatt a veszteség már sajnos kézzelfoghatóbb volt. A cég jelenlegi összforgalma 1 milliárd 400 millió forint, ennek a fele a multiktól származik. Az a néhány óra, amivel korábban kénytelenek bezárni a korlátozások miatt, már jelentős kiesést eredményezett a Félegyházi Tej Kft.-nek. Éves szinten körülbelül 100 millió forintos hiányt jelent mindez.



Vida Pál elmondta, hogy az elmúlt 44 évben lokálisan egyeduralkodó volt a cég, ami az elődök érdeme. Az elmúlt 7 évben viszont sikerült elérniük, hogy a lokális cég országossá nőjön, így ma már büszkén elmondható, hogy Soprontól Nyíregyházáig, Kisvárdától Pécsig, mindenhol tudják, hogy mi a Félegyházi Tej. Talán ez az oka, hogy viszonylag könnyen vészelték át ezt a nehéz időszakot. Ha csak lokálisan dolgoztak volna, jóval nehezebb helyzet adódott volna.



A piac további bővítése egy régen dédelgetett álmot is életre hív: ha a diszkontok felé szeretnének nyitni, ahhoz termelőkapacitás növekedésre is szükség van, ez pedig egy új üzem építését teszi szükségessé. A tervek készen állnak és bíznak benne, hogy hamarosan egy nyertes pályázat birtokában megkezdődhet az építkezés. Ahhoz, hogy a termelésbiztonság meglegyen új, korszerű gépekre, új területre van szükség. Olyan nagyságrendű bővítés a cél, amely segítségével 3 milliárd forintos forgalmat tudnak megvalósítani.

Szerencsére nem volt szükség elbocsátásokra a nehéz helyzetben, sőt április hónapban 10%-os béremelést hajtottak végre. A tulajdonos szerint ez meglepte az embereket, ugyanakkor stabilan itt is tartotta őket.



A termékeket illetően Vida Pál hangsúlyozta, frisstermék-gyártással foglalkoznak és foglalkoztak eddig is, vagyis a tejet egy kis baktériumölő alapkezelés után, de a tej minden fontos és értékes alkotóelemét megőrizve, juttatják el az emberekhez. Ennek vannak negatív és pozitív hozadékai is. Az nagyon sok problémát jelent nyáron, ha az emberek tejvásárlás után még egy piaclátogatást is beiktatnak, akkor sajnos előfordulhat, hogy megromlik a termék. Akkor őrzi meg a szavatosságát, ha megfelelően kezelik őket. Félegyházi Tejből viszont – ennek köszönhetően – kiváló aludttejet nyerhetünk, ha kicsit megpihentetjük szobahőmérsékleten.



A vállalat folyamatosan dolgozik újításokon a jelenlegi nehéz körülmények között is. A legutóbbi termékek a meggyes-mákos és sós karamellás joghurt, amelyet azonnal befogadtak a nagyáruházak. A tulajdonos végezetül elmondta, hogy bár évekkel ezelőtt hírt adtak a Tejbisztró megvalósításának tervéről, ez ma már nem aktuális. Az előzetes felmérések alapján a lakosság a régi, több évtizeddel ezelőtti hangulatot és kínálatot szerette volna ott viszontlátni, az ő véleménye szerint viszont jóval modernebb, mai környezet lett volna piacképes. Kérdésünkre megerősítette, hogy az ötlet nincs eltemetve, de egyelőre nem lát reális esélyt a megvalósításra.

Z. A.
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus