Egészségügy 2021. február 12. 10:00

Személyre szabott vitaminpótlás

Személyre szabott vitaminpótlás
A hideg, és a gyakran változékony időben kifejezetten fontos szerepe van a személyre szabott vitaminpótlásnak. A tudnivalókról dr. Tóth Norbert, gyógyszerészt beszélt lapunknak.

– Két nagy csoportot különböztethetünk meg a vitaminok tekintetében: multi- és komplex vitaminok. A különbség abban rejlik, hogy míg a multivitamin az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás kiegészítőjeként támogatja szervezetünket, addig az utóbbi, egy komplex immun-baktériummal az immunrendszer gyengeségét kompenzálja. Erre leginkább a téli, kevesebb napsütéssel teli időszakban van szükségünk. Azt látom, hogy a vásárlóink többsége célzottan választ vitaminokat, és egyre felvilágosultabban az arányok és az összetétel tekintetében. Fontos szempont még az ár és a beltartalom is. A pandémiás időszakban nem vettük észre, hogy ugrásszerűen megnőtt volna ezekre a kereslet, amelynek az oka az lehet, hogy az emberek nagyobb figyelmet szentelnek az egészségmegőrzésre. Pácienseink évek óta visszajárnak, hogy a szeretett márkájú, típusú étrendkiegészítőket megvegyék.

Napjainkban még nagyobb figyelmet kapott a D-vitamin pótlásának fontossága. Kutatások bizonyították, hogy a Covid-fertőzés elleni védelemben, illetve felépülésben meghatározó szerepe van. Ennek a ténynek köszönhetően, az elmúlt hónapokban, a patikákban is megnövekedett a kereslet iránta. A borongós, sötét idő nem kedvez a depresszióra hajlamos emberek közérzetének. Ilyenkor jellemzően nagyobb az idegi megterhelés mértéke, feszültebb, idegesebb az ember. A tünetek csökkentésére B1- és B-vitamin komplexet ajánlok, azonban ezek esetében oda kell figyelni a táplálék összetételére, mivel hizlalhatnak. A C-vitamin a talán legismertebb mind közül, amely kiváló ellenfele a megfázásnak és az egyéb fertőzéseknek. Ki szeretném hangsúlyozni, hogy jelen cikk nem helyettesíti a szakorvosi, illetve gyógyszerészeti szaktanácsadást – hívta fel a figyelmet a gyógyszerész.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!