Kultúra 2021. február 13. 12:00

500. adásával jelentkezik a Zeneközelben

500. adásával jelentkezik a Zeneközelben
A népszerű rádióműsorban művészek, tudósok és közéleti személyiségek egyaránt rendszeresen megfordulnak.

Az ünnepi adást vasárnap, február 14-én 17:04-18:00-ig a Magyar Katolikus Rádió hullámhosszain hallgathatják az érdeklődők. Juhász Előd zenetörténész, televíziós-rádiós szerkesztő, műsorvezető 1963 és 1981 között volt a Magyar Rádió zenei szerkesztője. Ekkor született meg a személyétől és Csiba Lajos társszerkesztőtől elválaszthatatlan Zeneközelben c. műsor, amely 25 évig futott a rádió műsorán.



– A Zeneközelben elnevezés 'isteni sugallatra', egy athéni kéthetes ösztöndíjas út során, séta közben született. Lényegét Csiba Lajossal így fogalmaztuk meg: személyes hangú, kötetlen, élő műsor - nem kritika, s nem recenzió, inkább bő konferálás mindarról, ami a levegőben van a zenével kapcsolatban, ami aktuális, sokakat érdekel, legyen az hangverseny, opera, bemutató, jazz vagy popesemény, lemez, könyv, vendégjáték, egy muzsikus elhunyta vagy évforduló. A sorozat szórakoztató összehasonlításokra, szubjektív „tálalásra” is ad alkalmat. Lényege a nyitottság: zenéről, zenészekről, lehetőleg érdekesen – sokaknak! – mondta Juhász Előd a műsorról.



Juhász Előd 1981 és 2002 között a Magyar Televízió főmunkatársa, ahol – egyebek mellett – a Zenebutik sorozatot vezette. A rádiós Zeneközelbenhez hasonlóan ez is több műfajú és pergő tempójú volt, a komolyzenei témák mellett bemutatták a legfrissebb nyugati pop-rock-videoklipeket, de irodalmi, képzőművészeti és film-előzetes mozaikok is szerepet kaptak benne.


Csiba Lajos

Kollégájával, Csiba Lajossal 2011 óta a Magyar Katolikus Rádió égisze alatt készítik az eredetivel azonos néven futó Zeneközelben sorozatot. A műsor sokszínűségéhez híven az elmúlt 10 évben zenészek, tudósok, színészek és politikai szereplők is szép számmal látogattak el stúdiónkba, köztük Baán László főigazgató, Eperjes Károly, Gyulay Zsolt olimpiai és világbajnok kajakozó, Wolf Péter, Balázs Fecó, Fülöp József filmrendező és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.



A műsor 500. adása február 14-én, vasárnap, 17 óra 4 perctől hallható a Katolikus Rádió hullámhosszain és honlapján.




– Az elmúlt tíz év nagyszerű vendégek társaságában és megőrzendő-továbbadandó gondolatok összegyűjtésével telt. Az 500. adással kapcsolatban csak annyit árulnék el, hogy rendhagyó, ízig-vérig ünnepi Zeneközelben adással készülünk – árulta el Juhász Előd. 
 
Fotók:
 Magyar Katolikus Rádió Facebook-oldala
 

Kövessen minket a Facebookon is!