Helyi hírek 2021. február 13. 08:00

Újra Akkreditált Kiváló Tehetségpont lett a Közgé

Újra Akkreditált Kiváló Tehetségpont lett a Közgé
Örülünk neki. Meg is osztjuk ezt a hírt szívesen, most olvassák. Számunkra azonban inkább az a fontos, hogy miért. Mit csinálunk jellegzetesen közgés módra, mit gondolunk másként a tanuló és tanár viszonyáról, mit teszünk ezért, és miért hiszünk benne, hogy helyes az út, amin járunk.

A Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumba jelenleg hatszáz diákunk jár (járna, ha hagyhatnánk) ez az engedélyezett létszámunk, tehát az iskola kihasználtsága 100 százalékos (!). Az elmúlt öt évben ötven százalékkal emelkedett a tanulólétszám. Jelenleg gazdálkodás-menedzsment, logisztika, informatika és turisztika szakirányokban lehet nálunk tanulni. Ezeken összesen ötféle technikusi képesítést szerezhetnek diákjaink. Képzéseinken kiváló élő idegennyelvtudást, korszerű gazdasági és jogi ismereteket, azonnal kamatoztatható programozási képességet szerezhetnek. Végzőseinket szinte azonnal elkapkodják a környék gyorsan fejlődő vállalkozásai. A fiatalok mellett fiatalos felnőtteket is várunk esti képzéseinkre és olyan iskolarendszeren kívüli képesítésekre, mint például a mérlegképes könyvelő, a tb ügyintéző, a számítógépes adatrögzítő vagy éppen a raktárvezető.



Az új technikusi rendszerben tanuló valamennyi diákunk ösztöndíjat kap, több ágazatban nyári szakmai gyakorlatot is teljesítenek. Erre egyre nagyobb százalékban az iskola által szervezetten, külföldön kerül sor. Most éppen 50 diákunk várja tűkön ülve, hogy a járvány végével elutazhasson Görögországba, a tengerpartra, négyhetes szakmai gyakorlatára. A technikumi képzés előnye az ösztöndíj mellett az érettségi vizsgák megosztása a 12. és a 13. év között és az is, hogy a technikusi vizsgáért az egyetemi felvételin nagyon komoly többletpontszámot kapnak. Ráadásul ez a vizsga eleve emeltszintű érettséginek minősül.



Mit tehet hozzá ehhez a mi iskolánk? A mindenkinek szóló, egyedi, egyenlő segítséget és gondoskodást. Mélyen hiszünk benne, hogy fiatal és fiatal között nem szabad, hogy különbséget tegyen szüleik anyagi helyzete, lakóhelyi körülményei, társadalmi rangja, vagy éppen műveltsége.



Ezért törekszünk arra, hogy az oktatás minden közgésnek tényleg ingyenes legyen. Az elmúlt években pályázati forrásból valamennyi nappalis diákunkat elvittük osztálykirándulásra, hogy megismerhessék hazánk tájait, jellegzetességeit és természetesen egy-egy tájegység meghatározó gazdasági szereplőit. Olyan tapasztalat ez, amit csak együtt, irányítással lehet megszerezni. Reméljük, számos sikeres életpálya alapjává lesznek az itt kapott élmények.



Ezért tartjuk kiemelten fontosnak a külföldi szakmai gyakorlat lehetőségét is. Külföldön, idegen nyelven munkát végezni és önálló felelősséget vállalni olyan fejlődési lehetőség, amit nem tud megadni egy testvériskolai látogatás, egy sítábor, vagy egy nyelvi tábor. Ez valami sokkal mélyebb, igazi kaland. Olyan kaland, amelyben az iskolának kell kezdeményezőnek és segítőnek lennie, mert a legtöbb félegyházi család egész egyszerűen nem engedhetné meg ezt a gyermekének, ha nem állnánk pályázati forrásból a tanulmányút minden költségét (még a zsebpénzt is).

A tehetséggondozásról az a véleményünk, hogy minden fiatal tehetséges valamiben. Találjuk meg együtt, legyen sikere, használja jól. A felkészítésnél ezért nagyon fontosnak tartjuk a tanulók közösségben fejlesztését. Nem magányos kis zsenikre van szükség, hanem olyan sokoldalúan tehetséges fiatalokra, akik hajlandóak és képesek segíteni egymást. A most megtanult csapatmunkát tudják aztán hatékonyan kamatoztatni a felnőtt életükben is. Így készítjük a híres ügyviteli versenyzőinket, a pénzügyeseinket, a logisztikusainkat és ez vezetett az országos első helyig a Nagy Vagy vetélkedőn is. Szerintünk működik.



A tanár is a csapat része, ha nem lennének diákjaink, akiket segíthetünk, ugyan mi szükség lenne a munkánkra? Tenni kell a közös sikerért nekünk is, igyekszünk folyamatosan fejlődni, javulni, megújulni. Egy iskolát az eredményei minősítenek, és azokat nem adják ingyen.

Törekszünk arra is, hogy folyamatosan jobb körülményeket kínáljunk az oktatáshoz. Az idei tanévben újra burkoltuk a lépcsőházat, megújítottuk az elektromos hálózatot, kiépítettük az 5G képes wifirendszert, megépítettük és felszereltük a logisztikai képzéshez a tanraktárat és a turisztikai képzéshez a tankonyhát. Több tanteremnyi új bútort szereztünk be. Felújítottuk a számítógépparkot, hogy a gazdálkodás-menedzsment és az informatika a legkorszerűbb követelmények között működhessen.



Így állunk most: mi diákok, közgés dolgozók és tanárok, együtt majdnem hatszázhatvanan. Eddig jutottunk és tudjuk, hogy merre megyünk. Köszönjük mindenkinek, aki segített benne és tett érte, hogy sikeresek lehetünk. A Közgé kapuja mindig nyitva áll. Várunk mindenkit, aki tanulni akar és vállalkozni mer.

Bánki Horváth Mihály
igazgatóhelyettes
 

Kövessen minket a Facebookon is!