Helyi hírek 2021. február 24. 16:00

Modernizálni kell az idősotthonok higiéniás eszközeit

Modernizálni kell az idősotthonok higiéniás eszközeit
Nem könnyű ma helytállni az idősotthonok és szociális intézmények dolgozóinak. A koronavírus-járvány (Covid-19) idején elengedhetetlenül nagy hangsúlyt kell helyezni a higiéniára a mindennapos mosási és takarítási munkálatok során. A ruhaneműk, edények vagy orvosi felszerelések professzionális megtisztítása ugyanis elősegíti a vírus megállítását vagy terjedésének lelassítását. Ezeknek az intézményeknek jelenleg sokkal magasabb higiéniai követelményeknek kell megfelelniük, hogy óvni tudják az ott lakók és dolgozók egészségét. Ez sokszor speciális feladatokat igényel.

– Megdöbbentő, de még ma, 2021-ben is a legtöbb ilyen intézményben az ágytálaknál kézi mosogatást alkalmaznak. Ez különösen veszélyes, mert a dolgozók egészsége is veszélyben forog. Sokkal jobb megoldás a fertőtlenítőgépek használata, amelyek ezt a folyamatot biztonságossá teszik. Az automatizált gépeket kifejezetten a legmagasabb higiénia követelmények kiszolgálására fejlesztették ki. Megfelelő program-, és vegyszerhasználat mellett elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. Ahol még kézzel tisztítanak mindent, ott általában beáztatják a vegyszeres folyadékba, aztán elöblítik. Ez nem csak, hogy nem környezetbarát, de nem is mindig elegendő. A kézi tisztításnak sokkal nagyobb a fertőzésveszélye, salmonnella, stafilococcus vagy más egyéb baktériumok is megjelenhetnek így – mondta Huber Anikó, a Mielemed MPM Kft. kereskedelmi és pénzügyi vezetője.



Szakértők szerint koronavírus-járvány terjedésének megállításában is nagy szerepe lenne az automatizált eszközöknek. A széklet-PCR-vizsgálat jelentősége a SARS-fertőzés óta ismert. A vizsgálatokból kiderült, hogy az igazolt betegek 36-56 százalékában a vírus kimutatható a székletből. A székletpozitivitás időtartama 1-16 nap. Az esetek 23-82 százalékában lehetséges, hogy a negatív felső légúti eredmény ellenére a széklet PCR-pozitív marad 1-11 napig, utalva arra, hogy a vírus hosszabb ideig él az emésztő- mind a légzőszervben. (1)
Becslések szerint az idősgondozó intézmények kevesebb, mint 10 százalékában használnak automata fertőtlenítő berendezést a különböző eszközök, textíliák tisztítására.



Megoldás lenne az automatizálás

Fontos lenne minden olyan munkafolyamatot automatizálni, ami segítheti a fertőzések terjedésének megállítását. Ilyenek az ágytálak tisztítása, a szennyezett textíliák, edények mosása, fertőtlenítésére. Ezek a készülékek – mint az ágytálmosó, a mosogatógép, mosógép és a szárítógép – képesek a kórokozók elterjedésének megakadályozására. A gépek az aktuális irányelveknek és ajánlásoknak megfelelően elvégzik az edények, ruhák termikus fertőtlenítését, ezáltal a legszigorúbb higiéniai szabványok betartását is garantálják.



– Vannak olyan helyek, ahol a mai napig háztartási gépeket használnak, de ezek lassabbak, nem ipari felhasználásra tervezték. A folyamatos igénybevétel miatt hamar tönkre mennek, sokszor akár évente újat kell vásárolni. Sok helyen ezen próbálnak spórolni, de egy professzionális gép ezzel szemben sokkal hosszabb ideig használható, akár 25-30 évig, magas igénybevétel mellett is. Mindemellett a mai világban nem mehetünk el a környezettudatosság mellett sem: ezeknek a gépeknek az áram és vízfelhasználása is jóval kedvezőbb – tette hozzá a Mielemed MPM Kft. szakértője.



Az egészségügyi és szociális intézmények 80 százaléka érintett

Becslésük szerint a hazai idősotthonok 80 százalékában szükség lenne ilyen magas fokú fertőtlenítést biztosító gépek használatára. Az ideális ajánlás szerint minden kórházi osztályon és szociális intézményben lehetne javítani a higiéniás helyzeten.

Az eszközök mosókamrája és burkolata hő- és korrózióálló nemesacélból készül. A teljesen simára, hegesztővarratok nélkül kidolgozott mosókamra ellenáll a maradványok megtapadásának, miközben a külső felületek minimális résméretei különösen könnyű tisztítást tesznek lehetővé. Az előre telepített programok ártalmatlanítják a vírusokat és baktériumokat, valamint elpusztítják azokat.

(1) 
http://real.mtak.hu/112525/1/Gastro_2020_02_Buzas.pdf
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus