Helyi hírek 2021. február 17. 08:00

Télen is remek kirándulóhely a Péteri-tó környéke

Télen is remek kirándulóhely a Péteri-tó környéke
A Kiskunsági Nemzeti Park területén található, mindössze 3,5 kilométer hosszú tanösvény (Vöcsök tanösvény) a Péteri-tó körül vezeti végig azokat, akik kíváncsiak a környék élővilágára. Megközelíthető az E 75-ös (5. számú) főútvonal 127. kilométerénél, és a Dong-éri-főcsatorna hídja mellett, nyugati irányban található. Az út mellett álló tanyasi iskolaépület udvarán áll az első tábla. (GPS: 46°35’43,57” É, 19°55’16,65” K)



A terület egész évben bejárható, nem igényel semmilyen speciális ruházatot és előképzettséget. A természetszerető és kirándulni kedvelő családok és baráti társaságok kedvelt helye. A járványügyi helyzet miatt manapság talán több látogatót vonz, mint évekkel ezelőtt. Mindenesetre kellemes, látnivalóban gazdag séta vár a kirándulóra.



A vaddohánnyal, náddal, fákkal övezett tanösvény elvezet a kilátóhoz, ahonnan tökéletes rálátás nyílik a tóra. Az ösvény mellett, a vízparton, vagy a vízre dőlve, a hódok által „megmunkált” farönkök várják jobb sorsukat.



A Péteri-tó rendkívül gazdag állatvilága lélegzetelállító látványt nyújt. A tó a tavaszi és őszi madárvonulások fontos pihenő- és találkozóhelye, ludak, bíbicek, récék, kócsagok, gémek lakóhelye, de előfordulnak vidrák, rókák, aranysakálok is. A terület unikális érdekessége, hogy a Magyarországon megjelenő összes gémfaj költ itt.



Évszakonként más és más látnivaló vár a kirándulókra. De a nyugodt, csendes, élményekkel teli túra lehetősége – amelyben családunk minden tagja garantáltan megtalálja a kedvére való élményt – egész évben adott.

Z. A.
 

Kövessen minket a Facebookon is!