Helyi hírek 2021. február 17. 17:00

Már csak a szeretet tartja életben a felsőlajosi állatkertet – videóval

Az elmúlt 25 évben a látogatók szeretete, a boldog és kiegyensúlyozott állatok, és Tóth Tibor kedves történetei töltötték meg a felsőlajosi állatkert minden zegzugát. A MagánZoo most kong az ürességtől. November 11. óta, a korlátozó intézkedések okán zárva tart az állatkert, és úgy tűnik, ezúttal nincs kiút. Ha nem érkezik segítség, bezárás várhat a csodaparkra.

Borítókép és további fotók: Morva Daniella
Video: baon.hu


Tóth Tiborral, az állatkert szívével-lelkével, tulajdonosával beszélgetett
a megyei hírportál munkatársa.Egyszerre dobban mindenki szíve, aki valaha járt a felsőlajosi állatkertben, és szemtanúja volt mindannak, amelyet Tóth Tibor és családja létrehozott. Bár rengeteg a segítő kéz, ezúttal a közösségi összefogást magasabb szintre kell emelni, ha valaha találkozni szeretnénk még a 
MagánZoo lakóival. Az állatkert 25 éves fennállása során temérdek akadályba ütközött, mégis ledöntött minden falat és túlélte a legyőzhetetlennek tűnő nehézségeket. Most azonban nagy a baj, ezért segítségre van szükség.Tóth Tibor elmondta, jelenleg utolsó tartalékaikat élik fel, és a helyzet elég kilátástalan. Magánállatkertként támogatást továbbra sem kapnak, ezért a dolgozók munkabérét, az állatok ellátását, a rezsit és saját kiadásaikat is a tartalékokból kell fedezniük, már lassan egy éve. Hiába nyithatott ki az állatkert nyáron, szinte az összes ünnepnapon, amikor a látogatók megtöltik az óriási teret, zárva tartottak.Az ezen események ideje alatt befolyt bevétel a normál működési rend szerint az éves kereset durván ötven százaléka. Főként ennek hiánya nyomja az állatkert tulajdonosának vállát.– Nálunk egyszerű a felállás: ha nem jön a vendég és nem veszi meg a belépőt, akkor nincs villany, nincs kukorica, nincs széna, nincsen semmi. Nagyjából egy évre elegendő tartalékot tudtunk felhalmozni, így a meglévő takarmányokkal körülbelül májusig húzzuk ki. Akkor azonban jön az első takarmánybetakarítás, amely több millió forintot emészt fel. Ha márciusban nem nyithatunk ki, arra már nem lesz pénzünk – vázolta fel az előttük álló nehézségeket Tóth Tibor.A tulajdonos fájó szívvel mesélte, hogy már szinte mindenüket eladták: hat skót marhát, negyven kecskét, lámákat, tevét és több munkagépet. Bíznak a nyitásban, de tudják, az emberek nagy része szeretné, hogy minden zárva tartson, amíg úgy a biztonságos. Tóth Tibor úgy véli, a tömeges oltakozást követően ez a hozzáállás változni fog, ám fél attól, hogy addigra számukra késő lesz.– Ha a húsvét ismét kimarad, nem tudunk tovább várni: be kell zárnunk a kapukat. Körülbelül 40-45 állatkert van most a listánkon, akiket értesíteni tudnánk a végleges bezárást követően. Hozzájuk kerülnének az állatok, és nagy részük valószínűleg ingyen – mesélt a család közös, kényszerű döntéséről a tulajdonos.Mint elmondta, az első bezárást követően megmentette őket a közösségi összefogás, most azonban az összeg, amit egy ilyen megmozdulás termelni tudna, már nem lenne elegendő.– Volt, aki akkor az utolsó 800 forintját küldte el nekünk.

Megható és csodálatos dolgok történtek, az emberek valóban megmentettek minket. Egy idős néni csak azért válogatta ki a pincéjében lévő répákat és zöldségeket, hogy elhozhassa nekünk. Felült a biciklire, eltekert a kapuig, felhívott, és ő maga adta át nekem a csomagot. Elképesztő volt – idézte fel a tavalyi emlékeket Tóth Tibor.

Hozzátette: hiába volt mérhetetlen nagy segítség akkor az emberek összefogása, egy akkor összegyűlt összeg most sajnos nem segítene rajtuk. A takarmány ára az egekbe emelkedett, és ha a húsvétot is bezárva töltik, a korábban említett betakarításra nem lesz elegendő pénz, később pedig annak költsége csak még tovább fog nőni.Ahogy a nagyjából felbecsülhető összeg, úgy az adományozott állateledel sem segítene most a helyzetükön. A táplálék ugyanis még egy ideig rendelkezésre áll; ami hiányzik, az a család megélhetéséhez, az állatok gyógyíttatásához, a munkagépek javíttatásához, illetve a dolgozók munkabérének kifizetéséhez szükséges pénz.– Ez már nem csak az állatokról, de rólunk, emberekről is szól. Nagyjából tíz dolgozót fizetek, egy munkagépünk leállt, a féregtelenítés pedig hamarosan időszerű lesz. A gépet nem tudom megjavíttatni, mert körülbelül félmillió forintba kerülne, és az eltörött villákat sem pótoltuk, helyette ágakat használunk. Nekünk sajnos mindenért fizetnünk kell, még a több mázsa húsért is – részletezte a helyzet komolyságát Tóth Tibor.A tulajdonos elmesélte, hogy szinte minden nap arról álmodik, egyszer majd besétál valaki azon a kapun, és segíteni fog, ahogy korábban Kádár János tette a veszprémi állatkertben. Bár elmondása szerint sokan mozgolódnak, az állandó látogatók próbálják fenntartani az érdeklődést a közösségi oldalakon
, és támogatni is szeretnék az állatkertet, Tibor mégis félve mer csak segítséget kérni, hiszen úgy érzi, sokaknak van most nagy szüksége a pénzre, ő pedig nem szeretné azt különféle módszerekkel „kicsalni” senkitől, más kárára. Véleménye szerint több most a hiányzó összeg, mint amit ő akár csak remélhet az egyébként rendkívül jólelkű, segítő szándékú emberektől.– Egy olyan személyre lenne szükség, aki falakat tör és mindent megtesz, ameddig határai engedik, de úgy érzem, én ezt már nem léphetem meg – fűzte hozzá Tóth Tibor, aki ottlétünkkor éppen az agrárminiszterhez szóló levelét igyekezett összeszedett gondolatokkal megfogalmazni. Ez egy végső kiáltás, amellyel a család segítséget kér. Számukra ugyanis nincs kiskapu, ha kinyitnának, körülbelül fél év bezárással és több millió forintos büntetéssel kellene számolniuk, ezért bár bíznak a márciusi szabálylazításban, tervet készítettek arra az esetre, ha 2021-ben, az állatkert jubileumi, huszonötödik évében kellene örökre bezárniuk a kapukat.– Ez az állatkert egyetlen magánember hóbortja, őrült ötlete nyomán jött létre. Rengeteg buktatón mentünk át, nem volt mögöttünk senki és semmi. Ahogy a könyvemben is leírtam, az állatkertünknek álomszép a története, egy 2-3 órás műsor ezt gyönyörűen be tudná mutatni. Szó van róla, hogy így zárjuk le ezt a huszonöt évet – folytatta.Az egyetlen esélyük tehát, ha márciusban kinyithatnak, amikor mindenki kiszabadul a természetbe. Tibor elmondása szerint az összes állat személy szerint a barátja, a szerelme, így ha mindettől meg kellene válnia, az életét, az életüket adnák oda.– Megfogadtam, amikor átköltöztünk ide, hogy sosem fogok panaszkodni, hiszen nincs miért. Szeretnek minket és amikor nyitva vagyunk, sok a látogató, de most tényleg nagyon rossz a helyzet. Ráadásul négy dolgozóval vagyunk kevesebben, akik helyett én magam dolgozom. Reggel hétkor ugyanúgy munkába állok, mint a többiek, és bár az állatok nagyon örülnek nekem, nem tudom korlátlanul kényeztetni őket, hiszen félő, hogy előbb utóbb nem lesz miből. Arra viszont nagyon figyelek, hogy jól érezzék magukat, muszáj az ő boldogságukat is szem előtt tartanom, hiszen akárhogy is nézem, gyakorlatilag értük élünk – zárta gondolatait a tulajdonos.

Az állatkertnek soha ekkora segítségre még nem volt szüksége

Aki szeretné támogatni az állatkertet, az a 65500130-31122151-57000006 számlaszámon teheti meg, a közlemény rovatban pedig tüntesse fel, hogy „Adomány”. Név: Tóth Tibor E.V.

Ha segíteni szeretne, az állatkert történetét, a bonyodalmas, küzdelmekkel teli út leírását tartalmazó könyv megvásárlásával is megteheti ezt. Erről részletesebben az alábbi oldalon olvashat: 
http://maganzoo.hu/konyv
 

Kövessen minket a Facebookon is!