Gazdaság 2021. február 20. 12:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Pályázat öntözési közösségek létrehozására

Pályázat öntözési közösségek létrehozására
Megjelent az öntözési közösségek létrehozását segítő pályázat. A pályázati pénzből meglévő öntözőtelepek közös működtetése, fejlesztése, illetve új öntözési beruházások előkészítése is finanszírozható. A projekt végrehajtására 36 hónap áll rendelkezésre. A kiírásnak nem tárgya az új eszközök, gépek beszerzése.

Fontos, hogy a támogatást igénylő elismert öntözési közösség legyen. Ehhez legalább 100 hektár szántó vagy 10 hektár zöldség-gyümölcs termőterület öntözését kell vállalni. Az öntözést 5 éven át kell vállalni a megnevezett területen. A közösség vagy jogi személy vagy termelői csoport lehet. (Az elismert közösségek listája itt érhető el.)

A támogatási kérelmeket idén március 8-ától november 22-éig lehet benyújtani. Ezen időszak alatt ötször is bírálják a beérkezett kérelmeket. Előnyt élvez az a pályázó közösség, ahol legalább egy szakirányú végzettséggel bíró öntözési szakember van, vagy ilyen szaktanácsadót foglalkoztatnak. További előny, ha legalább 7 termelőt egyesít a közösség, főként, ha közülük legalább egy fiatal gazdálkodónak minősül. Kiemelt szempont a vízfelhasználás hatékonyságának növelése és a klímaváltozáshoz való jobb alkalmazkodás. Célszerű megújuló energiát tervezni az öntözőtelep működtetésére, mert ez is sok pontot hoz. Mindezekhez képest a felszíni víz rendelkezésre állása elhanyagolható szempont az értékelés során.

A támogatás az összes elszámolható költség 90 százalékát teheti ki, de legfeljebb 250 ezer euró (cc. 90 millió forint) lehet. A 2,32 milliárd forintos támogatási keretből 25-30 projekt támogatható. 


Lásd a felhívást itt. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!