Helyi hírek 2021. február 23. 16:00

A KTE Labdarúgó Akadémiát segíti a félegyházi sport mentáltréner

A KTE Labdarúgó Akadémiát segíti a félegyházi sport mentáltréner
A jövőben a KTE Labdarúgó Akadémia utánpótlás-tagozata sportolóinak jó eredményeit Borzai László, félegyházi sport mentáltréner is segíti munkájával. A szakemberrel a sikerhez és önmegvalósításhoz vezető útról beszélgettünk.

– Az embereknek – amíg nem világos számukra, hogy melyik a számukra kijelölt út – sok nehézséggel kell szembenézniük. Aki nem tudja kiélni tehetségét, akár rombolhat is maga körül, mert bár belül feszíti a késztetés, nem tudja azt a megfelelő mederben tartani. Mint például, amikor a művészi hajlam graffiti készítésben tör utat magának, és a tehetséges ember falakat, vasúti kocsikat, kerítéseket használ vászon helyett, mert más módon nem tud a benne élő alkotó vágy tárgyiasulni. Ugyanez az ember támogató közegben, az emberek szolgálatába állítva a tehetségét maradandó értéket teremthet, aminek következménye lehet a siker és társadalmi elismerés. Végső soron a munkája a hivatása és önkifejezési formája lesz, ő maga pedig boldog és elégedett életet élhet – magyarázta Borzai László.

A mentáltréner saját tapasztalatai szerint az önbizalomhiány könnyen lehet a tehetséges ember sikerének gátja. Ő maga is úgy érzi, hogy már gyermekkorában jól esett volna, ha egy kicsit több motivációt kap. Szerinte meg kell mutatni az embereknek az erősségeiket, bizalmat és támogatást kell adni, hogy tisztában legyenek a saját képességeikkel. Az ő útkeresése sem volt könnyű. Mint mondja, mindig fontos volt számára a segítségnyújtás: már gyermekkorában szárnyai alá vette az osztálytársakat, egyengette útjukat. Egy ideig nem ismerte fel, hogy ehhez az elfogadónak is nyitottnak lennie, és – mint mondja – kéretlenül is osztotta tanácsait. Ahogy fogalmaz: – Olyan nénit is átkísértem az úton, aki nem is akart átmenni. Sok hibát követtem el.



László úgy véli, hogy a mentális támogatásnak minden területen van létjogosultsága, hiszen az emberi természet ugyanolyan törvényszerűségek szerint működik sportolóként, művészként, vagy akár a gazdasági élet szereplőjeként.

– Egy cégnél, vagy vállalatnál is előfordulhat, hogy adott munkavállaló nem azt a feladatot látja el, ami leginkább kibontakoztathatná képességeit. Ahol ezt felismerik, és törekszenek a megfelelő párosításra, ott hatalmas energiák szabadulhatnak fel. A különböző tulajdonságokkal rendelkező munkatársak a számukra megfelelő pozícióban motiváltak, hatékonyak és sikeresek lesznek, emberi és szakmai értelemben is kiteljesednek – mutat rá a szakember.

Szerinte túlságosan sokan vannak – a sportban és azon túl is –, akik nem azzal foglalkoznak, amire képességeik predesztinálják őket. Pedig önmegvalósításra ott volna esélyük. A mentáltréner segítségével megtalálhatják közösen azt az utat, amin járva eredményesek lehetnek. Ennek kibontakoztatásához egyéni és csapatsport esetén is megvannak az eszközök.

Borzai László korábban a kereskedelemben dolgozott, ma már egy budapesti cég szerződött partnere: elsősorban a KKV szektorban tartanak tréningeket. Ehhez társul a sporttal kapcsolatos tevékenysége, amit szenvedélyesen szeret. Fiataloknak, iskolásoknak is tart motivációs előadásokat, amikor saját zsenialitásuk felfedezésére biztatja őket. A szülőknek pedig azt tanácsolja, hogy dicsérjék gyermekeiket abban a tevékenységben, amiben tényleg jók, segítsék, támogassák őket abban, hogy olyan hivatást válasszanak, amit örömmel végeznek, amire születtek.

Végezetül elmondta, hogy nyitott az együttműködésre Kiskunfélegyházán is és bízik benne, hogy itthoni egyéni sportolókkal, sportegyesületekkel, vagy a vállalati szektor szereplőivel dolgozhat együtt a közeljövőben.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!