Egészségügy 2021. február 21. 08:00

Félegyházán is oltanak

Félegyházán is oltanak
Kiskunfélegyházán is javában tart már a COVID-19 elleni oltóanyagok beadása. Dr. Patkós Róbert háziorvostól megtudtuk, hogy harmadik hete oltanak a háziorvosi körzetekben, valamint a kecskeméti és félegyházi oltópontokra is küldenek pácienseket. Jelenleg a Pfizer/BioNTech oltóanyaggal a 60 év felettieket, az AstraZeneca készítményével pedig a 18-60 év közötti krónikus betegeket oltják. A félegyházi oltóponton a Pfizer készítményét, Kecskeméten a Szputnyik V vakcinát adják ebben az időpontban. Ez utóbbit azok a 60 év feletti személyek kapják, akiknek nincs krónikus betegsége.



Patkós doktor körzetében az első héten 12, azt követően 10 ember oltakozott. A névsort a vakcinainfo.gov.hu oldalon regisztráltak közül, praxisokra lebontva kapja meg minden háziorvos. Közülük annyi személyt hívnak be oltásra, amennyi oltóanyagot osztanak abban az időpontban az adott praxisra. Mint elmondta, általában nagyon pozitívan állnak a vakcinához az emberek. Nehézéget okoz azonban a kiértesítésnél, hogy sokan rossz elérhetőséget adtak meg a regisztrációnál.



Az Egészségközpont orvos-igazgatója kitért arra is, hogy a háziorvosok nem tudnak választ adni olyan megkeresésekre, mint például ki mikor kerül sorra, vagy milyen vakcinát vegyen fel. Az oltás önkéntes, de regisztrációhoz kötött, amit a már említett vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet megtenni a személyes adatok megadásával. A háziorvosoknak nincs döntési jogköre sem az oltásra kijelölt csoport, sem pedig a beadandó vakcina vonatkozásában.



A mellékhatások tekintetében dr. Patkós Róbert arról számolt be, hogy nem kapott ilyen visszajelzést a beoltott páciensektől, de az általa eddig beadott minimális vakcinaszám nem is lehet alapja semmiféle következtetésnek. Az általános visszajelzések szerint a védőoltás beadása után oltási reakciók fordulhatnak elő. Ezek közül a leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.  


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus