Helyi hírek 2021. február 24. 10:00

Kulturális kalandozások az online térben

Kulturális kalandozások az online térben
A bezárás ideje alatt sem hagyja magára a kultúra iránt érdeklődőket a Móra Ferenc Művelődési Központ – szögezte le Kovács-Csonka Szilvia igazgató, amikor az elmúlt három hónap történéseit foglalta össze.

A Móra Ferenc Művelődési Központ a jelen járványügyi helyzet intézkedéseinek következtében 2020. november 11-e óta ismét nem látogatható, de továbbra is fontosnak tartja, hogy ápolja és fenntartsa a kapcsolatot a kultúra iránt érdeklődőkkel. Bár másodszorra is elérkezett az intézmény életében, hogy bezárta kapuit látogatói előtt, a művelődési központ dolgozói azonnal reagáltak a kialakult helyzetre.



Rögtön számításba vették azokat a találkozási lehetőségeket és pontokat, amelyek segítségével továbbra is tarthatják a kapcsolatot a város lakosaival. Végig gondolták az elmaradt munkafolyamatokat, amelyeket pótolva előbbre mozdíthatják az intézmény fejlődését és fejlesztését az idő alatt is, amíg nem találkozhatnak művelődő közösségeikkel, valamint a kultúra, a képzőművészet, a színház és a zene iránt érdeklődőkkel.



Már decembertől kezdve folyamatosan jelen vannak az online térben. Hónapról hónapra értékes, színes és érdekes tartalommal töltik meg online felületeiket. Facebook-oldalukon folyamatosan láthatók és olvashatók az aktuális kulturális vonatkozású hírek és érdekességek, programajánlók, kézműves videók, zene- és filmajánlók.



Január óta online kiállításmegnyitóval kedveskednek a képzőművészet iránt érdeklődőknek. Így januárban a Magyar Kultúra Napja alkalmából a kiskunfélegyházi alkotók műveiből nyílt online kiállításuk, amit Rátkai Zsuzsa, a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Egyesületének elnöke nyitott meg.



Februárban Somogyi György fotográfus fotósorozatából nyílt tárlat, amit Kátai Tibor néptáncoktató-koreográfus ajánlott az online tér „látogatói” figyelmébe.


 

 


Decemberben a hagyományos Hangolódó jótékonysági estjük helyett négy héten keresztül online adventi gyertyagyújtásokkal kedveskedtek a város lakóinak. Ezen ünnepek alkalmával az online térben láthatták Fliszárné Mihály Dóra, Doroghy Zsuzsa és Vígh Csaba, Gulyás Réka, valamint Kovács Zsófia, Kovács Boglárka és maga az intézmény vezetője, Kovács-Csonka Szilvia műsorát is.



Az adventi karácsonyi kézműves kiállítás és vásárt pótolva az online térben, Facebook-oldalukon mutatták be azokat a kézműveseket, akik portékájukkal meg szoktak jelenni az intézmény e különleges rendezvényén, ezzel is segítséget nyújtva számukra, hogy termékeik minél szélesebb körben ismertté váljanak.



A januári, februári és a márciusi jeles napok alkalmával hagyományőrző posztok jelentek és jelennek meg, amelyekben a népszokásokról, néphagyományokról olvashatnak az érdeklődők. Így láthatták például azt is, hogy hogyan készül el a házi farsangi fánk, aminek receptje mintegy 5 ezer emberhez ért el a közösségi oldalukon. Miután közeledik a húsvét ünnepe, márciusban is számos megjelenéssel és videóval készülnek a családok szabadidejének tartalmas eltöltését segítve.



Különböző online felhívásaikhoz és megjelenéseikhez kapcsolódóan több nyereményjátékot is indítottak már december, január és február hónapban, amelyek nyertesei értékes kézműves portékákból álló csomagokkal, vagy családi koncertbelépőkkel gazdagodhattak.



Mindemellett folyamatosan zajlik számos jelenleg is futó pályázatuk menedzselése, amelyek közül az egyik legkiemelkedőbb az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott „Bábokkal a gyermekekért” című projekt, amelynek keretében Bács-Kiskun megyében négy bábcsoport elindítását kezdeményezték és működését támogatják 2020 októbere óta. Emellett online workshopokat és műhelyfoglalkozásokat tartottak januárban és februárban a megyében működő bábcsoportvezetőknek.

Másik nagy futó pályázatuk az NKA-HANGFOGLALÓ program által támogatást nyert 10 könnyűzenei koncertből álló zenei programsorozat. Ezek alkalmával olyan előadókkal találkozhatnak a zenei élményre vágyók, akik az élőzenei hangzást részesítik előnyben. Mint például – a teljesség igénye nélkül – Herczku Ágnes és Nikola Parov, Bognár Szilvia és Balogh Kálmán előadóművészek, valamint Lovászi Edina és Zenekara és a Rutkai Bori Banda. Az előadókkal zajlanak még az időpontegyeztetések.

2021 elején kezdődött el a kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével egy ifjúságsegítő és támogató projekt kidolgozása, amiben a művelődési központ is aktívan részt kíván venni. A munka a megalapozó szakaszban tart, ennek során online értekezleteken zajlik a társadalmi problémák feldolgozása és a konkrét cselekvési terv kidolgozása.



Többéves elmaradása a művelődési központnak, hogy elavult weboldalát újragondolja és újratervezze. Az intézmény honlapjának fejlesztése elindult és jelenleg is zajlik. Az új weboldallal a látogatók 2021 tavaszán már biztosan találkozhatnak, jelenleg a tesztelési szakaszban tart a munkafolyamat.



A 2021-es év egyik legnagyobb célkitűzése az intézmény számára, hogy benyújtsa pályázatát a „Minősített Közművelődési Intézmény” cím elnyerésére, aminek előkészítő munkálatai már 2019 óta zajlanak. Mára a munka leghatékonyabb, érdemi szakaszába ért az intézmény. Jelenleg olyan intenzív, mély kutatói és elméleti munka zajlik a szakmai munkatársak körében, amire máskor nem lenne ennyi idő, viszont a művelődési központ hosszú távú működése szempontjából elengedhetetlenül fontos. Így elkészültek olyan fontos dokumentációk, analízisek, elégedettségmérő kérdőívek, amelyek segítségével a szakmai újratervezés, a programok újraértékelése mentén teljesen megújulhat, kiszélesedhet az intézmény munkája és látóköre.

Mindezek mellett számukra nemcsak a belső, hanem a külső megújulás is fontos. Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának köszönhetően nemrégiben megújult az épület teljes homlokzata és bejárati falfelülete.



Ezzel egyidőben az intézmény technikai munkatársai megkezdték a belső terek építő, szépítő munkálatait.



Jelenleg zajlik a színházterem, kamaraterem, öltözők, folyosók, előterek és az aula festése, felújítása abban bízva, hogy mire elérkezik az újranyitás, minden megszépülve és tisztán várja a kultúra iránt érdeklődőket.  



Az igazgatónő munkatársai nevében is arra kéri Kiskunfélegyháza lakosságát, hogy amíg nem tudnak személyesen találkozni a művelődési központ munkatársaival, és nem látogathatják az intézményt, annak rendezvényeit, addig keressék fel Facebook-oldalukat:
www.facebook.com/moramuvhaz, Instagram felületüket: www.instagram.com/mfmk_kiskunfelegyhaza, honlapjukat: www.moramuvhaz.hu, és figyeljék Youtube-csatornájukat. Segíteni fognak Önöknek abban, hogy szabadidejüket az online térben is tartalmasan töltsék el!
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus