Gazdaság 2021. február 22. 08:00

Félegyházi cég fejlesztette ki az okoszebrát

Félegyházi cég fejlesztette ki az okoszebrát
A kiskunfélegyházi Molnár Sándor és testvére, Molnár Csongor a világítástechnika fejlesztése és az alternatív energiafelhasználás mellett kötelezte el magát. Pályaválasztásukkor az apai mintát követték. Tőle hozták magukkal hitvallásukat is, miszerint megoldhatatlan probléma nem létezik. 2007-ben alapították meg közös családi cégüket, ILST-Hungary Kft. néven, amelyben Csongor elektrotechnikai fejlesztőként, Sándor pedig tervező- és fejlesztőmérnökként tevékenykedik. Ma már számos újítás köthető a cég nevéhez.

Borítókép: ILST-Hungary Kft. Facebook-oldala



– Mi a vállalkozás profilja?

– Napenergiával működő és LED technológiájú világítástechnikai termékek fejlesztésével és gyártásával, továbbá naperőművek tervezésével és kivitelezésével foglalkozunk. Vállalkozásunk magyar szellemi termékként, magyar gyártásban alkalmaz megújuló energiaforrásokat bármilyen fogyasztó energiaigényének ellátására, hálózattól függetlenül, a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálásával.



A napelemek egyre népszerűbbek, az emberek pedig mind tudatosabbak az otthonaikban használt műszaki cikkek energiafelhasználását tekintve. Ez a szemlélet jellemző a köztéri világítások tekintetében is. Egy ilyen világítás akár 2,5 tonnányi szén-dioxid-kibocsátást vált ki tíz év alatt. Az elmúlt 14 évben több mint 4000 lámpát helyeztünk üzembe, amelyek jelentősen hozzájárultak a Föld légszennyezésének csökkentéséhez.



– Hogyan zajlik a termékek tervezése és kivitelezése?

– Fontos figyelembe venni a telepítés helyének földrajzi helyzetét, napsütéses óráinak számát és természetesen a hely jellegét. De a külcsín, a kinézet is meghatározó tényező. Első lépés a felmérés, amit a kiviteli terv elkészítése követ. Ezt akár fotórealisztikus látványtervvel vagy 3D-s filmmel is kézzelfoghatóbbá tehetjük.


Fotó: ILST-Hungary Kft.

– Hol találkozhatunk a cég munkájával Kiskunfélegyházán?

– A Zöld város projekt keretében született meg a félegyházi napelemes sétányvilágítás, amit kimondottan ide terveztünk. Ennek különlegessége, hogy félkör geometriájú napelempaneleket alkalmaztunk.



Ezek világítanak esténként a Kaffka Margit utcai hajós játszótéren, és a Darvas-téri sétányon. Ez utóbbi helyszínen a kosárlabda- és focipályák napelemes lámpáit is mi terveztük és készítettük.

Milyen különleges feladatok szerepelnek a referenciáik között?

Számos napelemes buszmegálló mellett cégünk végezte a Margit-sziget napelemes sétányvilágításainak fejlesztését, többek között a Japánkertben és a Rózsakertben installáltunk egyedi napelemes sétányvilágításokat, napelemes fát és LED-es díszvilágítást a védett fák köré. 2015-ben megnyertük Csenger és Vásárosnamény városainak teljes közvilágítási rendszerének LED-es rekonstrukcióját. Hónapokig tartó tervezői munka után körülbelül 2400 darab LED-es lámpatestet szereltünk fel a két városban.
Büszkék vagyunk arra, hogy a lámpatestek magyarországi színesfém-öntödében készültek a terveink alapján a saját öntőszerszámainkkal, illetve, hogy a meghibásodási ráta öt év elteltével kevesebb, mint 1 százalék.



Magyarország egyik leghosszabb egybefüggő napelemes kerékpárút-közvilágítását építettük ki 2016-ban Budapesten, a VI. kerületben. A Szilas-patak nyomvonalán, egy természetvédelmi területen 166 darab napelemes kandelábert helyeztünk üzembe a futók és kerékpárosok nagy örömére.



A Külkereskedelmi Minisztérium felkérésére, mérnökeink többször kiutaztak Afrikába, Szudánba, ahol az ottani szélsőséges éghajlati körülményeknek ellenálló (homokviharok, magas átlaghőmérséklet) speciális napelemes világítási eszközöket fejlesztettek.



– Hogyan hatott a pandémia a cég tevékenységére?

– Nem azon kezdtünk el gondolkodni, hogy a vírus milyen veszélyekkel járhat a cégünkre nézve, hanem, hogy hogyan tudjuk szaktudásunkat segítségre fordítani. Mivel a vírus leginkább cseppfertőzés útján terjed, ezért a levegő fertőtlenítésére fókuszáltunk. Speciális hullámhossz-tartományú, nagy teljesítményű UV-C LED-ek és a PCO (fotokatalitikus oxidáció) technológiák ötvözésével nagy hatásfokú légfertőtlenítési technológiát dolgoztunk ki, Európában elsőként. Ezeket a berendezéseket tavaly ősszel szereltük be a budapesti Semmelweis Egyetem Gyermekklinikája koraszülött intenzív osztályának légcsatorna-hálózati rendszerébe.



Igyekszünk azt a szemléletet követni és megtartani, hogy ismereteinket, tapasztalatainkat fejlesszük és a köz számára is hasznossá váljunk. Ezért született meg az úgynevezett okoszebra, amit azért fejlesztettünk ki, mert Magyarországon a gyalogátkelőhelyek egy része nincs a törvényi előírásoknak megfelelően kivilágítva. Ez a termék segíti a gépjárművezetőket a gyalogátkelőhelyet megközelítő személy észlelésében. Ha a gyalogos a zebra közelébe ér, akkor a veszélyre figyelmeztető sárga villogók működésbe lépnek és ezzel egy időben felerősödik a napelemes megvilágítás. Az okoszebrának köszönhetően a gyalogosforgalom biztonságosabbá válik.

V. B.

További fotók: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!