Helyi hírek 2021. február 22. 16:00

2021 – Félegyháza hátrébb lép, de nem hátrál

Képgaléria
2021 – Félegyháza hátrébb lép, de nem hátrál
Csányi József polgármester közösségi oldalán tette közzé Kiskunfélegyháza 2021. évi gazdálkodásával kapcsolatos gondolatait, amit az alábbiakban olvashatnak.

Kedves Félegyháziak! 

Én azért lettem ennek a városnak a vezetője, mert tenni szerettem volna az itt élőkért. Jó döntésekkel, emberséggel és tisztességgel intézni a város dolgait. Tudtam és vállaltam azt is, hogy lesznek könnyebb és nehezebb idők. Most – túl annyi közösen megküzdött sikeren – az utóbbiban kell helytállni.

A 2020-ban váratlanul kirobbant egészségügyi és gazdasági válság ellenére, rengeteg munka és áldozat árán Félegyháza talpon maradt. Az elmúlt egy év következményei miatt azonban több mint egymilliárd forint tűnt el a város kasszájából. 

Más önkormányzatokhoz hasonlóan bennünket is érint az iparűzési adó megfelezése. Önök tudják rólam, hogy távol tartom magam a politikai csatározásoktól. E szavakat is úgy tekintsék kérem, mint az egykori cégvezetőből lett városvezető tapasztalatait: még ha az önkormányzatnak ettől nehezebb is a helyzete, a kieső forintok a félegyházi vállalkozóknál maradnak. És ez így van rendjén.

2021-ben két választásunk van: Homokba dugjuk a fejünket, leállítjuk a fejlesztéseket, elküldjük az önkormányzat minden tizedik munkavállalóját, vagy részt vállalunk a válságkezelés terhében, megmentjük a munkahelyeket, és azoknál a vállalkozóknál hagyjuk a pénzt, akik most a legnehezebb helyzetbe kerültek.

Én felelős városvezetőként, félegyháziként, csak egy döntést tudok hozni: az önkormányzat hátrébb lép egyet a saját alkalmazottai és a város vállalkozói javára. 2021-ben mind a 700 önkormányzati dolgozónak megőrizzük a munkahelyét és előző években megszokott és változatlan színvonalon fogjuk működtetni közterületeinket, intézményeinket, és minden szolgáltatást, aminek a fenntartása a mi feladatunk.

Ezt a várost valamennyi itt élő ember szorgos munkája viszi előre. Ha Félegyháza gazdasági élete fejlődik, akkor a város is fejlődik. Ennek a gyümölcsét élveztük az elmúlt években, amikor az önkormányzat és a vállalkozók szimbiózisban segítették, gyarapították egymást. Ezért nem bánom, hogy az iparűzési adó fele most a vállalkozásoknál marad. Tudom, sokan vannak bajban. Így kifejezetten kérem: akinek ez számottevő segítség, éljen a lehetőséggel! Mert ha ez az ára annak, hogy nekik jobban menjen, hogy talpra álljanak, akkor az önkormányzat felvállalja ezt az áldozatot. Lemondunk rövid távú előnyeinkről, hiszen mi hosszútávon számítunk ezekre a vállalkozásokra.

Ez persze nem azt jelenti, hogy megáll az élet. Minden fillért mérlegelve, de folytatjuk a város fejlesztését. Természetesen tovább visszük a folyamatban lévő uniós projekteket. Így ebben az évben elindul és be is fejeződik például a Vasas-pálya és környezetének teljes rendbetétele, és csaknem egymilliárd forint értékben egyéb pályázati elemek is megvalósulnak. Bizakodva tekintünk a jövőbe, ezért megépítjük a Csanyi úti Idősek Otthona mellett a város legújabb bölcsődéjét, és minél hamarabb szeretnénk pontot tenni a belvárosi parkolási gondokra, így a posta mögötti új parkoló bontási munkáit is megkezdjük.

Eközben nagyon komoly egyeztetéseket folytatunk a kiesett bevételeink kormányzati kompenzálásáról, és úgy gondoljuk, hogy ezeket jó eséllyel pótolni tudjuk évközben. Arra pedig ígéretet teszek, hogy minden egyes plusz forrásként érkező forintot a város fejlesztésére fordítunk. Addig is kész tervekkel állunk a rajtvonalnál.

Lelkes kollégáim már nagyon várják és dolgoznak, hogy újra programokat szervezhessenek Önöknek, a már megszokott színvonalon. De, hogy ez mikortól lesz újra lehetséges, arra nem tudok, nem merek ígéretet tenni.

Egy biztos: Félegyháza kitart 2021-ben is. Nem hátrálunk. Megőrizzük a munkahelyeket, a béreket, és ha lassabb ütemben is, de folytatjuk a fejlesztéseket. Munkatársaimmal együtt mindent megteszek azért, hogy a járvány elmúltával városunkba elsők között térhessen vissza az élet, és tudom, hogy ez közösen sikerülni is fog.

Ehhez kérem az Önök további bizalmát és segítségét.

Csányi József
polgármester

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus polgármester