Helyi hírek 2021. március 1. 08:00

Ahol nem csak a víz gyógyít

Ahol nem csak a víz gyógyít
A világjárvány csökkentette a Népfőiskola Alapítvány lehetőségeit is Lakiteleken. A szálloda és étterem csak üzleti céllal érkező vendégeket fogadhat, kulturális és oktatóprogramokat nem vállalhatnak, és szünetel a Kárpát-medencei Értékfeltáró Kollégium működése is. A Hungarikum Liget kiépítése azonban zavartalanul folytatódik. Az ennek keretében újonnan épített köralakú főporta 360 fokos kilátást nyújtó épülete ad otthont az éjjel-nappali portaszolgálatnak – mondta el Lezsák Sándorné ügyvezető igazgató, amikor arra kértük, mutassa be a Hungarikum Ligetté bővült Lakitelek Népfőiskola legújabb fejlesztéseit.



– Nemrégiben adtak hírt arról, hogy megnyílt a gyógyászati részleg.

– Február 8-án adtuk át a Ligetszépe Gyógyászatot, ahol a biztonsági előírások betartása mellett fogadjuk a kezelésre váró vendégeket a legkülönfélébb balneoterápiás (iszappakolás, súlyfürdő, szénsavfürdő, víz alatti vízsugármasszázs) és számos hidroterápiás, fizikoterápiás és mozgásterápiás kezeléssel. Ezeket orvosi rendelvényre, támogatottan is igénybe lehet venni. A komplexum saját szakorvosa szeretettel várja a gyógyulni, egészségüket megóvni vágyó kedves vendégeket.





– Emellett a fürdőzőknek, strandolóknak is kínál lehetőségeket a komplexum.

–  Elkészült, és a járványhelyzettől függően talán május elején meg is nyitja kapuit a Gabriella Gyógy- és Strandfürdő. A nyitott gyógyfürdő és kemping – a sportpályák mellett – kellemes időtöltést kínál minden korosztálynak. Található itt csúszdás gyermekmedence, tágas vizes játszótér, szabadtéri kondipark, Kneipp-taposó és két különböző hőmérsékletű gyógyvizes ülőmedence, számos élményelemmel. A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját gyógyvízkútja adja, aminek nátrium-hidrogén-karbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén. Az Avarok Szálláshelye Kemping – a strand közvetlen szomszédságában – gyönyörűen parkosított, zárt helyen áll az autósok és a sátorozni vágyók rendelkezésére.




A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő nyitott részén található a 100 négyzetméteres Barlangmedence. Az ülőmedence kupola alakú borítást kapott, amelyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatóak vetítő segítségével az év minden szakában. A víz mélysége 0,95 méter, hőfoka 38 Cº.

– Milyen egyéb létesítményeket ajánlana még a látogatók figyelmébe?

– A népfőiskola területén található felújított tanyaépületben két kiállítás tekinthető meg. A Botz Terem Felsőalpár avarkori régészeti leleteinek a kiállítótere, itt fellelhető Lakitelek és a Népfőiskola, valamint a lakiteleki sátor története is.




A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását mutatja be a régi idők módszereitől indulva napjaink modern technológiájáig. A tiltott pálinkafőző-eszközök és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett interaktív felületek is várják a látogatókat.



A Szent István-kápolna és a Keresztény pantheon szoborpark szomszédságában található az újépítésű, 21,5 négyzetméter alapterületű Bibliaház, ami Magyarországon egyedülálló módon állít emléket a Szentírásnak. A kívülről mozaikok borította egyszerű, mégis szakrális jellegű épületben található a régi bibliák és szentírások kiállítótere. Itt minden látogatónak lehetősége van kézírással lemásolni egy sort a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba meg is kap.




Júliusra készül el a Hungarikumok Háza. A létesítmény mottója: „Magyarok égen és földön”. Az épület négy interaktív egységből áll, ezek: a Vendégfogadó Előtér, a Csillagnéző Planetárium, a Hungarikumok Csarnoka, továbbá az ezt körülölelő, öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér. Az öt, félkör ívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.

Az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak a népfőiskola honlapján:
www.nepfolakitelek.hu
 

Kövessen minket a Facebookon is!