Helyi hírek 2021. február 26. 08:00

Képtelenség ez a járvány

Képgaléria
Képtelenség ez a járvány
Fantoly Márton fotóival rendszeresen találkozhatnak a Félegyházi Közlöny olvasói. Fiatal, de már jelentős tapasztalattal rendelkező munkatársunk azonban a fotóriporterkedés mellett esküvői és portréfotózással is foglalkozik. Az elmúlt egy évben ő is sok megbízást veszített el, ami kezdő vállalkozóként meglehetősen érzékenyen érintette, de szerencsére nem szegte kedvét. Egyebek mellett ez is kiderül a vele készített interjúból.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a fotográfiával?

– Az általános iskola elvégzésekor nem nagyon voltak továbbtanulási elképzeléseim. Mivel szerettem rajzolni és vonzott a kreatív tevékenység, édesanyám unokatestvére, Makány Márta divattervező ajánlott egy középiskolát Budapesten, ahol ötvöződik a képzőművészet a fotózás alapjaival. Ez nagyon megtetszett, így kitartóan készültem a felvételire. Végül bejutottam a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium alkalmazott fotógráfus szakára, amit el is végeztem. Nagyon szerettem ezt az iskolát, sok jó élmény kötődik hozzá. Azonban az öt év elteltével megint elbizonytalanodtam a merre tovább kérdésében. Egy év kihagyás következett, amikor elvégeztem egy fotótanfolyamot. Közben lett egy barátnőm, akivel közösen fotóztam, fejlődtem. Ezt követően szereztem fotós diplomát a Budapesti Kommunikációs és Művészeti Főiskolán (ma Budapesti Metropolitan Egyetem).

– Hogyan kerültél a média világába?

– Az iskola elvégzése után hazaköltöztem Kiskunfélegyházára, mert szerettem volna itthon, már a család támogató közegében élni. Beadtam az önéletrajzomat a Félegyházi Közlönyhöz, ahol már négy éve dolgozom.

–  Emellett portré- és esküvői fotózásokat is vállalsz. Tavaly indítottad a vállalkozásodat. Hogyan hatott a megrendeléseidre a vírus megjelenése?

– Bizonytalanságban teltek a vírus első hónapjai. Folyamatosan mondták le, vagy tolták el a megbeszélt, leszerződött időpontokat a párok és a megrendelőim. Ez egy friss vállalkozónak nem a legjobb indítás. A tavaszi hónapokban még a kültéri fotózások is nehézkesen mentek, mert nem tudtam mit szabad és mit nem a karanténszabályok miatt. Nyáron egy kicsit könnyebbé vált a helyzetem, ekkor picit fellendült az üzlet. Majd az őszi és téli hónapok megrendelésben szegényebben teltek, de nem búslakodtam, így volt időm nagyapámmal közösen alkotni: bútorokat készítettük családtagoknak. Emellett elkezdtem jógázni is.

– Mit szeretnél elérni ebben az évben?

– Nagyon szeretném, ha a munkáimat jobban megismernék az emberek. Ennek elérésében nagy segítségemre van a közösségi média, mint például az Instagram, a Facebook, vagy a TikTok, amivel most ismerkedem.
(Fantoly Márton képeit megtalálják Facebook- és Instagram-oldalain, Márton Fantoly Photography néven.)

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus