Helyi hírek 2021. február 25. 15:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

Képgaléria
A kommunizmus áldozataira emlékeztünk
A kommunista diktatúrák áldozataira Kiskunfélegyházán a vasútállomás előtti Návay-emlékműnél emlékeztek meg február 25-én a félegyháziak. Kelet- Közép- Európában elsőként a magyar Országgyűlés döntött arról, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatát követően 2001-ben emlékeztek meg először az áldozatokról. Azóta minden évben február 25-én tartanak országszerte megemlékezéseket.

Návay Lajost 1919. április 29-én, a Tanácsköztársaság idején gyilkolták meg a kiskunfélegyházi pályaudvaron Návay Ivánnal és Szentes főjegyzőjével, Kiss Bélával együtt. A tiszteletükre állított emlékművet 2014-ben emelte a város.

Becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül százmillióra becsülik a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát a világon. Magyarországon is százezrek vesztették életüket, és ennél is többen voltak azok, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg is megnyomorított, akiket börtönbe zárak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!