Helyi hírek 2021. március 5. 10:00

Újraéled a természet, nyílnak a liliomfák

Képgaléria
Újraéled a természet, nyílnak a liliomfák
Virágoznak a főtéri liliomfák. Ez egyrészt a korai tavaszt jelzi, másrészt pedig arról árulkodik, hogy a Zöld városnak köszönhetően bő egy évvel ezelőtt idekerült, 15-20 éves fák jól érzik magukat az új helyükön.

2019. november 20-án érkeztek meg Félegyházára egy hollandiai faiskolából a megújult főtéren elültetett méretes, előnevelt fák. A magnóliák, azaz liliomfák még aznap végleges helyükre, a városházával szemközti parkba kerültek, és ma már – mindannyiunk örömére – második virágzásukat kezdik a városban.

Nagy Ágnes városi főkertész szerint ezek a többtörzsesre nevelt liliomfák igazi kuriózumnak számítanak nem csak formájuk, de méretük miatt is. A félegyházi főtérre természetközeliségük miatt kerültek, és jelenlegi állapotuk azt mutatja, hogy számukra igen kedvező mikroklímát találtak.

A 12 magnólia egyelőre a felsőbb régióban virágzik, de amennyiben marad a tavaszias időjárás, várhatólag egy-két héten belül teljes pompájukat megmutatják. A hatalmas virágok látványa szerencsés esetben akár egy hónapon át is gyönyörködteti a félegyháziakat.

A főkertész arra is felhívta a figyelmet, hogy a korán jött meleg miatt számos növény már virágzik, vagy virágzás előtti állapotban van. Ha csapadék továbbra sem esik, viszont a meleg idő megmarad, a növények öntözését meg kell kezdeni annak ellenére, hogy március 15. előtt a fagyveszély miatt nem jellemző a vízvezetékek megnyitása.

Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!