Helyi hírek 2021. március 6. 08:00

Segítség a gyászban

Segítség a gyászban
Ingyenes gyászfeldolgozó csoport működik városunkban a kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából, online és személyes részvétellel. Szívós Péterné Lídia, a foglalkozások vezetője beszélt lapunknak működésükről és feladatukról.

– A gyászt, a hiányt, a kilátástalanságot nem csak egy szerettünk elvesztése válthatja ki, hanem találkozhatunk olyan megoldhatatlan tűnő problémákkal is, amelyek megállásra, újra tervezésre kényszeríthetnek bennünket. Ürességet élhetünk meg egy válás, vagy akár egy munkahely elvesztése miatt is. Az évek múlásával ez a fájdalom mérséklődhet, de volt olyan páciensünk is, akinek ennyi idő sem volt elég a belenyugvásra, elfogadásra. Ezeket az érzelmeket nem lehet siettetni! Mindenki másként kezeli és éli meg a szomorúságát. Sajnos, mi sem tudjuk ezt a fennálló helyzetet megváltoztatni, csupán útmutatást, lelki gondoskodást tudunk nyújtani számukra. A gyógyulásukhoz önismereti és iránymutató foglalkozásokkal járulunk hozzá, amelyekkel felépíthetjük az önbizalmukat, segítő kezet biztosíthatunk.

A foglalkozások zárt csoportban működnek. Itt mindenki azt, és annyit árul el magáról, vagy a bizonytalanságát kiváltó okról, amennyit csak szeretne. Azt látom, hogy aki rendszeresen jár az alkalmainkra, egyre jobban képes nyitni mások felé, és jobban el tudja fogadni önmagát, illetve a másik problémáját. Az sem ritka, hogy az elhangzott élethelyzetek miatt a páciens átértékeli a saját helyzetét, és elnézőbb lesz a problémájával, fájdalmával szemben. Korhatári megkötésünk nincsen, tulajdonképpen minden korosztályból kértek már ezidáig segítséget. Azonban azzal is tisztában kell lennünk, hogy nem mindenkinek tudunk lelki felszabadulást okozni, de a pozitív visszajelzések mindig kellő visszaigazolást nyújtanak, hogy szükség van a foglalkozásokra.

Amennyiben úgy gondolja, hogy támogatásra, meghallgatásra van szüksége, keresse Szívós Péterné Lídiát, a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztő Iroda gyász- és veszteségfeldolgozó szakemberét a +36 70 337 5887-es telefonszámon.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!