Kultúra 2021. március 11. 16:00

Lotfi Begi szerint a zenei világ kártyavárként omlik össze

Lotfi Begi szerint a zenei világ kártyavárként omlik össze
Drámai összeomlás, katasztrófa jellemzi a művészeti életet. Sok zenész ma pizzafutárként tevékenykedik. Lotfi Begi zenész, producer és Pajor Tamás költő, rockzenész eljutott odáig, hogy két hétre zenementes időszakot kellene összehozni, hogy ez emberek rájöjjenek arra mennyire igaz az a sláger, hogy „zene nélkül mit érek én".



Fotó: Life Tv

Lotfi Begi a Spirit FM „Viccen kívül" műsorának a vendége volt, amelynek egyik műsorvezetője Pajor Tamás előadóművész. A beszélgetés apropóját az adta, hogy a napokban feloszlott a kultikus Daft Punk  számolt be cikkében az ATV.



Az együttes a mintegy nyolcperces Epilogue című videóban jelentette be, hogy vége a tevékenységüknek. Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem-Christo a '90-es évek elején alakította meg a duót, de a „berobbantást" az 1997-es Homework című albumuk hozta az Around the World vagy a Da Funk című dalokkal. Az ekkor használt robotszerelés később a védjegyükké vált.

Beginek ajtót nyitottak

Lotfi Begiről kevesen tudják, hogy Iránba született, azon belül is Teheránban. 

– '82-ben születtem, akkor Iránban éppenséggel hatalomváltás, polgárháború dúlt, elkezdődött az irak-iráni háború is, szóval a szüleim nem sokat gondolkodtak azon, hogy ebből a helyzetből lépni kellene, szóval nagyjából fél éves korom óta élek Magyarországon – mondta a producer, aki bár írni és olvasni nem tanult meg az anyanyelvén, de beszéli az amúgy gyönyörű fárszi nyelvet.



Az említett zenei duó, a Daft Punk amely az egyik legmeghatározóbb volt az elektronikus popzenében, és zenészek ezreit inspirálták, így Lotfi Begit is.
– Nemcsak hogy kedveltem őket, hanem nagyjából az ő első lemezük, ami '97-ben jelent meg, az vitte rá a figyelmemet az elektronikus zenére, tisztán emlékszem a bársony fekete borítóra és a hímzett Daft Punk logóra  emlékezett vissza Lotfi Begi. 
 Végighallgattam és egyszerűen nem értettem mit hallok, mert mindent hallottam azon a lemezen, a klasszikus popzenétől, a teljesen eszement technoig. Az a lemez az egy eklektika volt, és kinyitotta az ajtót nekem, hogy itt van az elektronikus zene, nézd, milyen eszement dolgok történnek benne, és én onnantól kezdve rajongójuk voltam. A duó mindent elért, amit el lehetett ebben a műfajban, a „Random Access Memories" című lemezük és az albumon lévő „Get Lucky" című dal is külön Grammy-díjat kapott. A teltházas fesztiváloktól, a teltházas turnékon át, óriási lemezeladások, nagyon kreatív videoklippekig mindent megcsináltak. Mindezt tették úgy, hogy meg tudták őrizni a civil magánéletüket – emelte ki a producer.



Aki egyébként maga is járt már Daft Punk koncerten, és a backstageben maszk nélkül is találkozhatott velük és erről azt nyilatkozta, hogy:
– Ha elmenne melletted az utcán akkor nem biztos, hogy ujjal mutogatnál rá, hogy ő a Daft Punk egyik tagja. Pedig egyébként olyan szintű nagy sztárságban voltak, mégis megőrizték a magánéletüket. Lehet hogy eljutottak arra a pontra, hogy azt mondták, hogy mindent kiírtak magukból és itt befejezzük ennél a pontnál  magyarázta Lotfi Begi a felbomlás lehetséges okát. 

– Ismerve a munkájukat, kreativitásukat és az ügyes bajos dolgaikat, még talán nem is mondanám, hogy ez egy végleges visszavonulás, az is benne van a pakliban, hogy visznek egy csavart a történetbe, én nem tartom kőbe vésett dolognak, hogy ez egy végleges visszavonulás lenne.


Fotó: Reuters-illusztráció

Katasztrófa a zenészek életében

A koronavírus járvány kapcsán egyetlen pozitív hatást nevezett meg Lotfi Begi, szerinte az, hogy minden zenész dolgozik és gyártják a tartalmakat, mivel ráérnek a zenészek és a zenekarok, viszont:

– Ez az egyetlenegy pozitívum, amit fel tudok hozni. Az összes többi az meg katasztrófa. Lemezeladásról már nem nagyon beszélhetünk, a digitális bevételek itthon még gyerekcipőkbe járnak, nagyjából csak a koncertre es a merchandise eladásával jön be pénz, ami most abszolút eltűnt.

A producer személyes drámákról is tud.
– Minden cég visszavesz a költségvetésből. Minden mindennel összefügg, és minden kártyavárként omlik össze. Ha nem találnak megoldást akkor összeomlás lesz. Nagyon nagy a baj.



Pajor Tamás műsorvezető-zenész felvetette, hogy sokan azt hiszik, hogy nem is rendes munka a zenélés, és talán azt gondolják, hogy éppen itt az ideje, hogy a zenészek is végre „rendes" munkát végezzenek. Korábban írt is egy dalt arról, hogy milyen lenne a zene nélkül az élet, pedig megtanulni zenélni kemény munka. Lotfi Begi egyetértett azzal, hogy sokan azt hiszik, hogy nem munka a zenélés, például ő is csak gombokat csavargat. Érdekes kísérlet lenne, ha két hétre eltűnne a zene, akkor értené meg mindenki, hogy mit ad hozzá az élethez. Ha bánata van az embernek, tud egy szép dalra sírni, ha öröme, akkor egy vidám zenére örülni. Ha lenne ez a rövid szilencium, akkor talán mindenki átérezné azt, hogy olyan a művészet, mint a híres népmesében a só, csak amikor hiányzik, akkor vesszük észre, hogy mennyire fontos, egy zenemegvonásos időszak talán megmutatná, hogy igaz az a sláger: „zene nélkül mit érek én".  
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus