Kultúra 2021. március 15. 16:00

Ők lettek az ország legfurfangosabb ifjú mesemondói

Ők lettek az ország legfurfangosabb ifjú mesemondói
Győztest hirdetett a KEDD Stúdió az országos Naszreddin hodzsa meséi videós mesemondóversenyen. A KEDD 7-18 éves diákoknak indított versenyt annak apropóján, hogy elindult a Naszreddin hodzsa meséi sorozat a KEDD YouTube-csatornán. A 6-11 évesek kategóriájában a nyíregyházi Orosz Franciska, a 12-18 évesek kategóriájában pedig a kiszombori Kecskeméti Bence Odin lett a legfurfangosabb ifjú mesemondó.

Óriási siker volt a mesemondóverseny

A gyermekeknek az volt a feladatuk, hogy olvassák fel vagy mondják el az agyafúrt török bölcs egy választott történetét vagy a sorozat egy epizódjának szövegét, és vegyék videóra. A versenyre összesen 223 gyermek jelentkezett az ország minden pontjáról: többek között Mályinka, Kaposmérő, Komád, Tiszapüspök, Murakeresztúr és Üllő diákjai is kamerát ragadtak. Összesen 66 településről, több mint 85 iskolából küldtek be mesemondó videót.

A kis mesélők nagyon komolyan vették a felhívást: volt, aki kívülről megtanulta a választott történetet, többen pedig még turbánt is öltöttek. A verseny megannyi mesekedvelő és kreatív diák, pedagógus és szülő összefogásával valósult meg, akik hatalmas lelkesedéssel láttak hozzá a kisfilmek elkészítéséhez.

– Nagyszerű lehetőség volt ez azoknak a gyerekeknek, akik még nem próbálták ki magukat versenyen. Megszokott környezetben mondhatták el a mesét, így nem volt akkora stressz a hibázás miatt, és a videót többször is fel lehetett venni, ha elakadtak – mondja az egyik szülő.

A versenyt meghirdető vállalkozás nagy örömmel fogada, hogy ilyen sok gyermeket megmozgattak a hodzsa meséi: meghatottan hallgatták a kis elsősöket, akik még csak most tanultak meg olvasni, de már egy ilyen komoly versenyen mérettették meg magukat, és jókat derültek azoknak a gyerekeknek a szórakoztató előadásán, akik fejből mondták el az általuk választott történetet. Bátran kijelenthető, ők a jövő nagy mesemondói.

Nyíregyházi és kiszombori diák lett a verseny két nyertese

A felvételekre a közönség szavazhatott a KEDD YouTube-csatornán. A videókra ezidáig több mint harmincezren voltak kíváncsiak. A 6-11 évesek kategóriájában a nyíregyházi, hétéves
Orosz Franciska végzett az első helyen 666 szavazattal, aki Az illat ára című mesét olvasta fel.

– Franciskát osztályfőnöke értesítette a versenyről. Mivel szépen olvas, ezért rögtön kedvet kapott a megmérettetéshez. Bátyja szintén szép sikereket ért el mese- és versmondó versenyeken és az ő nyomdokaiba szeretne lépni – árulta el a kislány édesapja, Orosz Róbert.

A 12-18 évesek kategóriájában a kiszombori, 13 éves
Kecskeméti Bence Odin lett a közönség kedvence, aki Az a bolondos szamár és Az agyafúrt macska című hodzsa-mesét adta elő. A fiatalember összesen 1027 szavazatot kapott.

Bence mindig is szeretetett szerepelni és a színházak világa is érdekli, a verseny ezért megmutatkozási lehetőséget és egyben élményt jelentett számára. – A felhívásra azért is jelentkeztem, mert a sorozat mesélője, Berecz András a kedvenc mesemondóm, rengeteget lehet tőle tanulni – mondja.

Az ország legfurfangosabb ifjú mesemondója címet elnyerő Franciska és Bence személyesen találkozhatnak Berecz Andrással, továbbá egy-egy könyvcsomagot kapnak a Pagony Kiadó jóvoltából.

A versenyzők videóit visszanézhetik a KEDD YouTube-csatornán: a 6-11 évesek felvételeit
itt, a 12-18 évesek ét pedig itt

A pedagógusok és a szülők is Naszreddin hodzsa meséinek rajongói lettek

– A mesemondóversenyt azzal a céllal hirdettük, hogy Naszreddin hodzsa korábban közszájon forgó történeteit a mai fiatalok is megismerjék. A modern gegek által a gyerekek könnyedén azonosulhatnak a bolondos mesterrel, aki hol szelfit készít, hol fánkkal tömi a hasát, és furfangos beszólásaival móresre tanítja ellenlábasait. Az osztályommal megnéztük a sorozat pár epizódját, a gyerekek pedig nagyon élvezték: rájöttek a turpisságokra, és a csattanókat elraktározták a fejükben, amiket, a szavaikkal élve, beépítenek a saját életükbe is, és majd a valóságban is eljátsszák anyával vagy apával – meséli a XIII. kerületi Tomori Pál Általános Iskola tanítónője, Dékány Adrienn.

Egy másik pedagógus a verseny indulása óta gyakran használja a humoros sorozat epizódjait óra végi levezetésként, egy versenyzőnk édesanyja pedig a történetek tanító jellegét hangsúlyozza: – Nagyon szeretjük a Naszreddin hodzsa meséi sorozatot, mert egyszerű és tömör mondanivalója a gyermekek számára értékes iránytű az élet kanyargós útjain való eligazodásban.

A Naszreddin hodzsa meséi első húsz epizódja
elérhető a KEDD YouTube-csatornán.

További információ a versenyről:
https://www.facebook.com/kedd.net

KEDD Stúdió
 

Kövessen minket a Facebookon is!