Gazdaság 2021. március 17. 14:00

Korszerű meteorológiai adatok az agrárium szolgálatában

Korszerű meteorológiai adatok az agrárium szolgálatában
A teljes magyar agrárium nyertese lehet annak az együttműködésnek, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Macro cégcsoport két tagja között jött létre. A kutatók a legmodernebb meteorológiai adatokkal felvértezve immár jóval hatékonyabb munkát végezhetnek a klímaváltozás, a növényvédelem és az agrometeorológia területén, de az új eredmények javíthatják a hazai mezőgazdaság versenyképességét is.

Március 10-én együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), valamint a Macro cégcsoport két tagja, a meteorológiai adatok nagysebességű feldolgozásában jártas Macro Expert Kft. és a Macro Eco-Farm Kft. A közös munka előzményeként a MATE Növényvédelmi Intézetben már létrejött egy korszerű agrármeteorológiai információs rendszer, amelynek használatával nagyban növelhető a hatékonyság mind a szántóföldi gazdálkodás, mind a zöldség- és gyümölcstermesztés során alkalmazott növényvédelmi eljárások tekintetében írta cikkében az Agrotrend.

A most aláírt együttműködési megállapodás értelmében az OMSZ vállalja, hogy a folyamatosan bővülő, földi telepítésű és műholdas eszközökön mért, és az azokból interpolációs modellekkel számított meteorológiai adatait kutatási célokra igény szerint partnerei rendelkezésre bocsátja.

A széles spektrumú időjárási adatbázisok és előrejelzési modellek adataival bővülő korszerű digitális felület tehát újabb lendületet adhat a klímaváltozással, növényvédelemmel, növénytermesztéssel és agrometeorológiával kapcsolatos hazai kutatásoknak.

A rendszer emellett még inkább támogatni fogja a nagyüzemi növénytermesztésben és méhészetben érdekelt gazdákat is, többek között az optimális öntözővíz-mennyiség meghatározásában, a legkorszerűbb hatóanyagok kiválasztásában vagy a távfelügyelt méhészeti gazdálkodás megvalósításában.
 

Kövessen minket a Facebookon is!