Helyi hírek 2014. október 6. 13:30

Bács-Kiskunban konzultáltak az önkéntes tűzoltó egyesületek

Képgaléria
Bács-Kiskunban konzultáltak az önkéntes tűzoltó egyesületek
Az önkéntes tűzoltó egyesületek soron következő régiós konzultációját Kiskunfélegyházán tartották meg a hétvégén. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett rendezvénysorozat harmadik állomásán négy megyéből - Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok – érkezetek az önkéntes tűzoltó egyesületek vezetői, szaktevékenységet irányítói.

A megjelenteket Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő köszöntötte. A dandártábornok köszöntőjében elmondta, azért fontosak az ilyen jellegű konferenciák, mert a katasztrófavédelem vezetőinek feltett szakmai kérdésekre első kézből kaphatnak válaszokat az önkéntes egyesületek. Az országos tűzoltósági főfelügyelő szólt arról, hogy jelenleg négyszázhetvenegy önkéntes egyesület kötött hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal együttműködési megállapodást. Ez a szám az országos főfelügyelő szerint optimizmusra ad okot, hiszen 2010-ben még csak kétszáznyolcvanhárom egyesület rendelkezett ilyen szerződéssel.

Az idei évben a tűzoltói műveletekkel kapcsolatosan is magasabb a végrehajtott feladatok száma, hiszen az eddigi több mint harminckilencezer eseményből háromezernél több alkalommal önkéntes tűzoltók is voltak a helyszínen. Az önkéntes tűzoltó egyesületek önálló beavatkozásának lehetőségeiről, valamint az eddig szerzett tapasztalatokról is beszélt a dandártábornok, valamint az ezzel kapcsolatos jövőbeni tervekről adott tájékoztatást. Az előadás részeként beszélt az SMS-riasztási rendszerről, annak továbbfejlesztéséről. A főfelügyelő kiemelte, hogy a legfőbb cél még hatékonyabbá tenni a mentő tűzvédelmet, sok más mellett az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek számának növelésével.

A túrkevei és a dunaföldvári önkéntes tűzoltó egyesületek – ezek már önállóan beavatkozó tűzoltóságok – vezetői bemutatták egyesületüket, a készenlét megszervezésének helyi sajátosságait, illetve összefoglalták, hogy milyen tapasztalatokat szereztek az önálló műszaki mentések és tűzoltási beavatkozások során. A találkozón Gáncsosné Maricsek Zsuzsanna tű. őrnagy a 2014-es pályázatokról beszélt, valamint számos, az egyesületek munkáját segítő információt osztott meg a jelenlévőkkel. A találkozó remek alkalmat teremtett a megjelent önkéntes tűzoltó egyesületek vezetőinek, hogy tapasztalataikat megosszák egymással, illetve az őket foglalkoztató aktuális kérdéseket is megvitathatták.

A következő konzultációkat november 8-án tartják Kaposváron és Miskolcon. Kaposvárra a somogyi, a baranyai, a tolnai és a zalai önkéntes tűzoltó egyesületek vezetőit várják, Miskolcra pedig a vendéglátó Borsod-Abaúj-Zemplén megyeieken kívül Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből hívták meg a vezetőket.

Fotó: Kovács Andrea tű. hadnagy
 

Kövessen minket a Facebookon is!