Program 2021. március 22. 10:00

Baby blues vagy szülés utáni depresszió?

Baby blues vagy szülés utáni depresszió?
Dr. Sinkó Melinda orvos, pszichoterapeuta-jelölt tart online előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban március 23-án, kedden. A program délelőtt 10 órától érhető el a könyvtár Youtube-csatornáján. A téma: Hangulatzavar, szorongás a kisgyermekes években.

Dr. Sinkó Melinda nagyon fontosnak tartja a témát és véleménye szerint keveset beszélünk róla. A szülés utáni furcsa állapot, amit a szaknyelv baby bluesnak hív, a nők 25-85 százalékánál fordul elő, és hangulati ingadozásokat, sok sírást, szomorúságot, ingerlékenységet takar. Az esetek 10-15 százalékában kóros irányt vesz az állapot és ekkor már kifejezetten szülés utáni depresszióról kell beszélnünk. Ebben az esetben szükséges lenne a szakember segítsége, de sajnos a tünetek gyakran rejtve maradnak, hiszen nehéz azonosítani azokat.

– Nehéz megmondani, hogy honnan kóros a jelenség, hiszen sokszor az alvászavar, a rosszkedv, a fáradtság mindennapos jelenség a kisgyermekes édesanyáknál. Előfordul, hogy a tünetekhez szégyenérzet is társul a rossz gondolatok miatt, így még nehezebben osztja meg problémáit az érintett a külvilággal. Sok esetben a védőnők is figyelik a jeleket és jelzik, ha bajt észlelnek – tudtuk meg a doktornőtől.

Hozzátette: a téma még mindig tabunak számít, pedig a jelenséget már Hippokratész és a Biblia is említi. Mindenképpen kérjen segítséget az az édesanya, aki úgy érzi, hogy a mindennapjait akadályozzák a rossz gondolatai, nem érez örömöt a gyermeke gondozása közben, rossz anyának tartja magát. Fontos, hogy a környezet is fokozottan figyeljen a nőkre ezekben az időkben, hiszen sokszor egy kiadós, őszinte, támogató beszélgetés is rengeteget segíthet. Dr. Sinkó Melinda hozzátette: szerencsére az esetek nagy részében jól gyógyul ez az állapot, nem marad benne az egyén évekig.   

A témáról bővebben az online Betűbölcsi keretében hallhatnak március 23-ától, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Youtube-csatornáján.

Z. A.
 

Kövessen minket a Facebookon is!