Kultúra 2021. március 20. 16:00

Otthonmesék – kiállítás és aukció

Otthonmesék – kiállítás és aukció
Kiskunfélegyháza lakói már jól ismerhetik az Író Cimborák alkotóműhely gyerekirodalmi projektjeit, hiszen 2016 nyarán a Laci te… műhelytábornak a Petőfi Sándor Városi Könyvtár adott otthont, 2018-ban pedig a Dózsa-iskolával volt egy közös projektjük, Ami a szíveden… címmel. Városunkhoz kötődik az is, hogy az Író Cimborák alapító tagjai Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt író-költő házaspár, akik rendszeresen vállalnak szerkesztő feladatot is a projektekben. Március 19-én Otthonmesék címmel indult az Író Cimborák új projektje, aminek Zsolt az egyik szerkesztője, és két versével, Móni pedig egy meséjével szerepel a projektben.

Az Otthonmesék kép-szövegpárjai az otthon-otthontalanság témáját járják körül, és a művek egy aukció keretén belül találhatnak új gazdára, támogatva ezzel az Utcáról Lakásba Egyesület karitatív munkáját. A projektről és aukcióról bővebben a sajtóanyagban tájékozódhat az érdeklődő.

Az Otthonmesék kiállítás második évadával az Utcáról Lakásba! Egyesület, az Illusztrátor Pajtások, az Író Cimborák és a Hetirajz csapata közös kiállítást és aukciót szerveznek. A március 19-én 20 órakor tartott online megnyitó után a művek árverés keretében lesznek megvásárolhatóak, a bevétel az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) otthonépítő munkáját segíti.

Az Otthonmesék kiállításra készült kép-szöveg párok az otthontalanság – otthonra találás – otthonteremtés – otthonosság fogalmaihoz kapcsolódóan születtek az írók és képzőművészek együttműködésében. A kiállítás és az aukció célja, hogy közelebb hozza a közönséghez az otthontalanságról, otthonról való gondolkodást, és az Utcáról Lakásba! Egyesület otthonépítő munkájának támogatásán keresztül kézzelfogható változást is eredményezzen.

A szervezők az eseménnyel szeretnék felhívni a figyelmet a lakhatási szegénység és a hajléktalanság problémájára. Az Utcáról Lakásba! Egyesület azon dolgozik, hogy mindenkinek legyen egy hely, amit otthonnak hívhat, mert a biztos otthon az emberi méltóság, és a társadalmi részvétel alapja.

Az érdeklődők
aukció az oldalán az online megnyitó után licitálhatnak, amelyet az ULE Facebook-oldalán élőben követhetnek. A megnyitón a szervezetek képviselői (Bódi Kati - képzőművész, Illusztrátor Pajtások, Hetirajz; Németh Eszter - független gyerekirodalmár, Író Cimborák; Kovács Vera - az Utcáról Lakásba! Egyesület társelnöke) beszélgetnek az alkotások születéséről, a művészet és a társadalmi felelősség kapcsolatáról. A beszélgetést Papp Dóra moderálja.

Az Otthonmesék kiállítás kép-szöveg párjait március 19. és április 11. között, a Kelet Kávézó (1114 Budapest, Bartók Béla út 29.) kirakatában is meg lehet tekinteni.

Az első Otthonmesék kiállítás 2019. elején valósult meg. A hajlék-lakhatás-otthon kulcsszavak mentén társalkotói kép-szöveg párok láttak napvilágot. A rengeteg csodálatos alkotás mellett létrejöttek új alkotói ismeretségek is, ezzel is gazdagítva az irodalmat.  Az online aukció sikeresnek bizonyult, a befolyt kétmillió forint összeget pedig az ULE mobilház programjának fejlesztésére fordították.

A szervezőkről:

Az Utcáról Lakásba! Egyesület szociális bérlakás-rendszert működtet. Jelenleg 29 lakásban 70 bérlő lakhatását biztosítja, köztük nyugdíjas, rokkantnyugdíjas és gyerekes családok lakhatását. A bérlők közül sokan megélték a hajléktalanságot, erdei kunyhókban vagy tömeges szállókon éltek korábban. Az egyesület elkötelezett a lakhatási szegénység enyhítésében. Web:
https://utcarollakasba.hu/ 

Az Illusztrátor Pajtások szakmai csoport 2010-ben jött létre. A leginkább gyerekkönyveket, meséket illusztráló tehetséges fiatal képzőművészekből álló csapat számos tematikus kiállítással örvendeztette már meg a nagyérdeműt szerte az országban. Oldalukon aktuális információk mellett rendszeresen közölnek havonta változó témához köthető rajzokat, képeket, illusztrációkat. Így az oldal egy folyamatosan frissülő online kiállítótérként is működik. Web:
www.facebook.com/illusztratorpajtasok 

Az Író Cimborák gyerekirodalmi blog 2012 januárjában indult, jelenleg több mint 50 író-költő és több illusztrátor tartozik alkotókörébe. Az internet lehetőségével egymástól távol élő alkotók is be tudnak kapcsolódni a műhelymunkába, amely rendszeresen egy-egy téma köré szerveződik. A blogon közölt írások mellé többnyire az Illusztrátor Pajtások rajzai vagy gyerekrajzok kerülnek. A blog egy jól böngészhető, bőséges olvasni- és nézegetnivalóval szolgáló antológia. Web: www.irocimborak.blogspot.com

A Hetirajz csoport 2018-ban, egy internetes játék formájában alakult azzal a céllal, hogy a hazai képzőművészek, profi és műkedvelő grafikusok, festőművészek, illusztrátorok hétről hétre szabadon, csak az alkotás öröméért rajzolhassanak. Az időközben kétezer fősre gyarapodott csoport mostanra valódi, rangos alkotóközösséggé nőtte ki magát, amely számos jó nevű művészt tudhat a tagjai között.
 

Kövessen minket a Facebookon is!