Kultúra 2021. március 27. 10:00

Könyvtársarok – Kertész Imre íróra emlékezünk

Könyvtársarok – Kertész Imre íróra emlékezünk
Öt éve, 2016. március 31-én hunyt el Kertész Imre, a magyar irodalom első és eddig egyetlen Nobel-díjas írója. Legismertebb munkája az 1960 és 1973 között írt első regénye, a Sorstalanság, amelyből ő maga készített forgatókönyvet és Koltai Lajos rendezett filmet.

Borítókép: Francois Guillot

Az életmű további kötetei iránt érdeklődők jelenleg a könyvtárakat nem látogathatják, így a Petőfi Sándor Városi Könyvtárat sem, mert a koronavírus-járvány harmadik hulláma elleni védekezés következtében bezárták. Viszont elektronikus formában a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán (https://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/kertesz-imre#) olvasható minden regénye, naplója, levele, sőt teljes hosszában meghallgatható szerzője felolvasásában a 9 fejezetből álló Sorstalanság.


Fotó: New York Times

A másik hasznos webes hely a Kertész Imre Intézet honlapja (https://www.kerteszintezet.hu). Az intézet 2017 januárjában kezdte meg működését Budapesten az íróval folytatott tárgyalások, majd az özvegyével kötött megállapodás értelmében. Azzal a céllal hozták létre, hogy Kertész Imre máshol el nem helyezett hagyatékát őrizze, feltárja és publikálja, valamint az alkotó szellemi örökségét ápolja. A weboldalon részletes, képekkel illusztrált életrajz, 1975 és 2018 között nyomtatásban megjelent műveket regisztráló, teljességre törekvő bibliográfia, az egyes művek korabeli fogadtatásáról szóló cikkek, tanulmányok, valamint hang- és filmfelvételek találhatóak.
 

Kövessen minket a Facebookon is!