Helyi hírek 2014. október 6. 19:40

Lakásgazdálkodási egyenleg

Képgaléria
Lakásgazdálkodási egyenleg
A most véget érő ciklus 4 évében a már jól bevált „3 pilléres” lakásgazdálkodási struktúra keretein belül, de minden eddiginél nehezebb körülmények között kellett munkánkat végezni.










Önkormányzati lakásgazdálkodás

Kevesen tudják, de a város talpon maradásához nagy összeggel járult hozzá a lakáságazat. 2009 és 2012 között 551 millió forint bevétel folyt be az önkormányzat kasszájába az önkormányzati lakások értékesítésével. Ezzel sajnos a meglévő lakásvagyon a kritikus szint alá csökkent, így jelenleg a szociális lakásbérbeadásaink zömét ifjúsági és nyugdíjas garzonlakások jelentik. Jelenleg a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a nyugdíjasok elhelyezésére szolgáló két nyugdíjasház már nem elegendő az idős korukra kiszolgáltatottá váló embertársaink elhelyezésére.

A hosszúra nyúlt várólistán az segíthetne, ha a Kossuth utca 10. szám alatti volt Kommendáns Hivatal emeletén nyugdíjasok részére bérbe adható garzonlakásokat alakítanánk ki.
 

Kiskunfélegyházi Épületfelújítási Program

Bár többnyire csak egy-egy szalagvágás kapcsán kerül a nyilvánosság elé, de ez elmúlt évek rendkívül sikeresek voltak városunk társasházainak felújításában. A hagyományosan „Panel-programnak” nevezett támogatási rendszer a kormányzati támogatásoknak köszönhetően kiegészült a téglaépítési társasházak és a gyűjtőkémények felújításának támogatásával is, így már valóban joggal beszélhetünk városi szintű felújítási rendszerről.

A 2009-ben a „Panel-program” keretében a Képviselő-testület által vállalt kötelezettségünknek eleget téve az elmúlt években átadott épületek támogatására 50 millió forintot fizettünk ki (Holló L. u. 13-27. szám alatti épület felújítása most fog elkezdődni, ezt a beruházást 22 millió forinttal fogjuk támogatni).

Önkormányzati támogatással kezdődött az életveszélyes gyűjtőkémények felújítása, kiváltása. Az elmúlt 2 év során a Majsai út 11/A-B-C., a Majsai út 15., Majsai út 17. szám alatti épületek kéményfelújítása mellett a „Panel-programos” házak kéményeire is gondot fordítottunk, így felújításra kerültek az Arad u. 3/A-B-C. és a Deák F. u. 1-5. szám alatti épületek veszélyes kéményei is.

Szintén kormányzati lehetőséget használtunk ki akkor, amikor 2013. augusztusában képviselő-testületi határozat alapján 24 millió forintot biztosítottunk 3 hagyományos – tégla – építésű épület (Kossuth u. 25-27., Móra tér 5-6-7. és a Kazinczy u. 10.) felújítására. Ezek közül a Móra tér 5-6-7. szám alatti épület pályázata kapott miniszteri támogató döntést, a másik 2 lakóközösség pályázata tartaléklistán van jelenleg. A Móra tér 5-6-7. szám alatti épület felújításának önkormányzati támogatása 10.000.000.-Ft-jába került a városnak.
 

Szociális lakástámogatás

Jelenleg és a következő években sem lesz arra lehetőség, hogy az önkormányzat tömeges lakásépítésbe fogjon és így oldja meg a településen jelentkező lakhatási problémákat, ezért kiemelt jelentősége van azoknak a támogatási formáknak, amelyek a lakástámogatási rendszer 2. és 3. pillérjéhez tartoznak. Kiskunfélegyházán régi hagyománya van annak, hogy az önkormányzat vissza nem térítendő, illetőleg visszatérítendő kamatmentes kölcsön formájában segíti a kiskunfélegyháziak otthonteremtését. Erre 5 év szünet után újra lehetőség van, mivel az önkormányzat 2014. évi költségvetése újra tartalmaz szociális lakástámogatásra előirányzatot 4 millió forint összegben. A támogatást első lakástulajdont szerző vásárlók és építők, illetőleg a lakásukat szobával bővítők és fürdőszobát létesítők vehetik igénybe.
 

Bense Zoltán önkormányzati képviselő, a Városüzemeltetési Bizottság Elnöke
 

Kövessen minket a Facebookon is!