• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • Műterem-látogatás Rádi András Holló László-díjas festőművésznél - videóval
Kultúra 2021. március 31. 11:00

Műterem-látogatás Rádi András Holló László-díjas festőművésznél - videóval

A Móra Ferenc Művelődési Központ a jelenlegi helyzetben is próbálja tartani magát a 2021. évi munkatervéhez, amely szinte teljes mértékben átalakult. A szakmai feladatok, a kiállításszervezés és -rendezés teljesen áttolódott az online térbe. Kiállításmegnyitókat vesznek fel és hozzá tartozó képgalériákat készítenek, amelyek az intézmény Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján tekinthetőek meg.



– Körbenézve és érdeklődve a kisebb-nagyobb országos közművelődési intézményeknél, láthatjuk, hogy vannak, akik elnapolják a kiállításmegnyitókat arra az időszakra, amikor már személyesen lehet a tárlatokat meglátogatni és megtekinteni. Vannak, akik kirakatkiállításokat rendeznek (pl: Kecskemét).



Pécsett patikákban és hentesüzletekben állítanak ki fiatal kortárs képzőművészek. A MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.), a MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) és egyéb művészeti egyesületek különféle tematikában hirdetnek alkotóművészeti pályázatokat.



A művelődési központ azonban fontosnak tartja, hogy ebben a nehéz helyzetben is megpróbálja a művészetet és a kultúrát közelebb vinni az emberekhez és az érdeklődőkhöz. Ebben a járványidőszakban, a művészetnevelésben a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a fiatal korosztály szinte minden idejét az okoseszközeinek használatával tölti, amely nagymértékben felgyorsítja a képek áradatát és azoknak gyors bevésődését, így a kézzel fogható műalkotások igazi megismerésére nem marad idő, és szinte érdektelenné válik. Tehát a jövő feladata, hogy felhívjuk a figyelmet a természet és az ember által alkotott csodákra! – tájékoztatta lapunkat Lukács Ferenc, a művelődési központ kiállításszervezője.



Több nagyváros szervez régóta lakástárlatokat, műterembejárókat. Ezen programokból merítve a művelődési központ úgy döntött, elkészíti a saját Műteremlátogatás-kisfilmjét, amelyet Rádi András, Holló László-díjas festőművész műtermében vettek fel. Külön érdekesség ennek a felvételnek, hogy a 83 esztendős mester jelenlegi műterme abban a házban van, ahol a nagy festő, Holló László született.



A nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel az intézmény terve az, hogy folytassa a Műterem-látogatás című kisfilmsorozatát, elsősorban az 1961-ben megalakult Holló-kör még élő alapító tagjaival, majd a későbbiekben az erre lehetőséget adó jelentős, kiskunfélegyházi művészekkel is.

Riporter: Lukács Ferenc

Fotók és operatőr: Patyi Zoltán  ArtZone Photography
Vágó: Urbán Róbert
 

Kövessen minket a Facebookon is!