Helyi hírek 2014. október 7. 09:45

Misi bácsinak igazi otthona az otthon

Képgaléria
Misi bácsinak igazi otthona az otthon
Kiegyensúlyozott, derűs és életvidám ember Misi bácsi, akit a Csanyi úti szociális otthon legrégibb lakójaként köszöntöttek az intézmény dolgozói és lakótársai az idősek világnapján, október 1-jén. Nemes Mihály már az otthon építkezésekor kiszemelte magának ezt a lakhelyet. Bement, érdeklődött, hogy milyen feltételekkel, és hogyan költözhetne be az otthonba. Érdeklődését szívesen fogadták, sőt lakosztályát is kiválaszthatta, amit hamarosan el is foglalt. Ez húsz esztendeje történt, azóta is ebben a szobában él, napfényes mivolta miatt soha el nem hagyná. Akkori döntését soha nem bánta meg.

A 91 éves Misi bácsi minden nap korán kel, hogy elérje a korai misét. A lelki töltekezés mellett fontos ez számára a mozgás, egyfajta kikapcsolódás miatt is. A reggelire már mindig hazaér, onnantól kezdve részt vesz az otthon foglalkozásain, programjain. Amikor beszélgetésre hívtuk, éppen egy társával folytatott betűjátékot kellett félbehagynia. Nem haragudott ránk ezért, készségesen mesélt mindennapjairól, múltjáról, családjáról.

- Huszonöt évet dolgoztam a vasútnál, előbb pályamunkásként, majd váltókezelőként. Két leánygyermeket és három fiút neveltünk feleségemmel, akit 1991-ben veszítettem el. Mikor egyedül maradtam, rájöttem, hogy nem nekem való a mosás, főzés és a magányt sem jól viseltem, éppen ezért döntöttem úgy, hogy beköltözök az otthonba. Gyerekeim megkérdezték, hogy biztosan jól döntött apuka? Én erre azt válaszoltam , igen. Nem akarok senkinek a terhére lenni, itt van orvosi felügyelet, foglalkozások és társaság is, biztonságban érzem magam. Most is úgy érzem helyes volt a döntésem. Gyerekeimmel, 12 unokámmal és 6 dédunokámmal rendszeresen találkozom, hétvégeken biciklivel keresem fel azokat, akik itt laknak Félegyházán. De jeles ünnepekkor, karácsonykor, húsvétkor, névnapokon és születésnapokon együtt van mindenki.

- Itt az otthonban kialakult a társasága?

- Igen. A foglalkozásokon együtt vagyunk, de szoktunk kártyázni is. Amikor elunom, televíziózok. De szeretek énekelni, így tagja vagyok az itteni kórusnak is. Kedvenc nótám a Sárga a csikóm... és a Szeressük egymást gyerekek.

- A kérdésre, hogy az elmúlt két évtizedben nem gondolt e arra, hogy szorosabb kapcsolatot épít ki egy hölggyel, huncut mosollyal válaszolt Misi bácsi.

- Hát az igaz, hogy itt sokkal több a nő mint a férfi. Legyeskedtek is körülöttem többen. Szívesen fogadtam a gondoskodásukat, de nem kötöttem le magam soha. Jól érzem magam a bőrömben, szeretetben élek a családommal, és így szeretném megélni a hátra lévő éveket.

Október az idősek hónapja. A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény valamennyi ellátó helyén szeretettel köszöntötték a szépkorúakat az idősek világnapján. A Csanyi úti otthonban emellett az intézmény megalakulásának 20. évfordulójáról is megemlékeznek. Az ünnepi tortán a gyertyát, mint „alapító tag”, Misi bácsi fújta el. Ez a rendezvény egyben a kezdetét jelentette az egész hónapos rendezvénysorozatnak , melynek keretében számos játékos vetélkedőt rendeznek az otthonokban. Tartanak kukoricafosztó bált, de részt vehetnek az idősek egészségügyi-, bűnmegelőzési előadásokon is.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!