Kultúra 2021. április 7. 08:00

A tánc mindenkié

A tánc mindenkié
A tánc, a ritmikus mozgás ősidők óta alapvető eleme az érzelmek kifejezésének, testünk átmozgatásának. Nem csak a hangos diszkókban, vagy a versenyparketten űzhető, hanem bárhol és bármikor használható kommunikációs és önkifejezési módszer is. Akár a pandémiával járó bezártság, mozgásszegény életmód és negatív érzelmek hatásai is enyhíthetőek tánccal, amit társsal, de ha a szükség úgy hozza, akár egyedül is élvezhetünk. Kutatások bizonyítják, hogy kiválóan energetizál, és terápiás hatása is van. Boda Brigitta versenytáncoktatóval beszélgettünk a tánc pozitív élettani hatásáról.

Borítókép: Boda Brigitta Facebook-oldala

– Az a legjobb a táncban, hogy egyedül is, és társaságban is ugyanolyan kiválóan alkalmas feltölteni energiával, élettel az embert. Sokszor halljuk társaságban, buliban, hogy én nem táncolok, mert nem tudok. Ez nem igaz! Mindenki tud táncolni, csupán saját gátjait kell ledönteni. Nem az a fontos, hogy az adott koreográfiát maradéktalanul elsajátítsuk, hanem az, hogy igazán, és őszintén jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A társastánc kicsit más. Ott egy klasszikus helyzet alakul ki. Adott egy nő, és egy férfi, akik összhangba kerülve eljátszanak, kifejeznek egy élethelyzetet, egy szerepet. Ez lehet öröm, vagy bánat is. Ez akár párterápiaként is felfogható. A házaspár megtanul újra egymáshoz érni, a férfi vezet, de nem uralja a partnerét. Ugyanakkor, a nő nem alárendelt viszonyban van vele, hanem a nőiségét, a báját adja viszonzásként. Azt kapom vissza, amit adok! Ez egy örök igazság a táncban. A közös alkalmak által megtanulhatjuk a testünket tudatosan használni, felfedezhetjük szexualitásunkat, kecsesebb mozgást eredményez.


Fotó: Paphalmi Róbert

Az idősebb korosztálynak kifejezetten ajánlatos a ritmikus mozgás, ugyanis a szakemberek szerint, ez segít a demencia megelőzésében, mivel a memóriáért felelős agyi részek aktiválódnak, hosszabb ideig frissen tartják az elmét. A testi és lelki előnyök mellett nem elhanyagolható tényező az sem, hogy új barátokra lelhetünk, elkerülve a magányt és az egyedüllétet. Előnyösen hat a testünkre, és az egészségünkre, énképünkre.

Aki rendszeresen koptatja a parkettet, könnyebben felszabadul testében az endorfin, vagyis a boldogsághormon, mindeközben a stresszel, szorongással összefüggő hormonok megsemmisülnek. Kortól, testalkattól függetlenül mindenki táncolhat, akár egymagában is. Egy a fontos, hogy élvezzük azt, amit csinálunk – foglalta össze a táncoktató.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!