Helyi hírek 2021. április 6. 10:00

Megérkezett a medvehagyma a félegyházi piacra is

Megérkezett a medvehagyma a félegyházi piacra is
Megvallom őszintén, hogy ezelőtt 4-5 évvel, azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák a medvehagymát. Nem errefelé honos, nem szerepelt a piac és a zöldséges üzletek kínálatában, így érthető volt, hogy nem ismerhette mindenki. A nevét állítólag onnan kapta, hogy a barnamedve hosszú téli álma után felkutatja a medvehagymát és bőségesen fogyaszt belőle. Teszi ezt azért, mert a hosszú tél alatt lerakódott salakanyagoktól szeretné megszabadítani a bélrendszerét, hogy aztán megtisztulva, újult erővel, vitalitását visszanyerve ébredjen együtt a természettel.

Ma már szerencsére nem szükséges egészen a Mecsekig mennünk, hogy ennek a csodaszernek a jótékony hatásait élvezhessük, mert a félegyházi piacon is kapható. 400 forintért vásárolható csomója, és ennyi pénzért ilyen sokoldalú gyógynövényt ritkán kapunk. Aki először kóstolja, markáns fokhagymaízzel szembesül, a medvehagymás ételeknek is tehát ez lesz fő ízvilága. Főképp nyersen fogyasztva (vajjal kikeverve, vagy szendvicsek ízesítésére) fejti ki jótékony hatását, ami igen szerteágazó: kedvezően hat a gyomor- és bélrendszerre, szédülést, fejfájást enyhít, hasmenésre és szorulás ellen is kiváló, tisztítja a vért, a vesét, a húgyhólyagot, magas vérnyomást csökkenti, elősegíti a vizelet ürülését. Immunerősítő, tisztító hatású, természetes antibiotikum.



A szezon néhány hét alatt lefut, használjuk ki. Készíthetünk belőle krémlevest, pesztót, ízesíthetünk vele spenótot, de a medvehagymás, kecskesajtos pogácsa is biztosan a család kedvence lesz.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!