Helyi hírek 2021. április 9. 12:00

Zöld oldal – Mi virít?

Zöld oldal – Mi virít?
Berobbant a tavasz, és már az április szeszélyességét is érezzük. Bent a városban persze kicsit másként tapasztaljuk, ahol a fűtött épületek, az átmelegedő falak és burkolatok némileg mérséklik a szélsőségeket. Itt könnyen előfordul, hogy míg a város külső részein éjszaka néhány fokos fagy van, addig a városközpontban 0 fok fölött marad a hőmérséklet. Tulajdonképpen ide a tavasz akár 1-2 héttel korábban is megérkezik.


Száratlan kankalin

Az idén március végén már bimbót bontottak a korai kankalinok. Így találkozhatunk a Kossuth utcán és a főtéren is a fehér-sárga-rózsaszín-piros vagy kékeslila színű, rövid tőkocsányokon virágzó száratlan kankalinokkal, vagy a szép világossárga, sudár kankalinokkal. Mindkettő Magyarországon is előforduló, védett kedves kis tavaszi virág, jellemzően március-áprilisban nyílnak. A nem túl száraz cserjéseket, szűrt fényű erdőszéleket kedvelik. Ha jól érzik magukat, magról szaporodva nagyobb területet is képesek meghódítani.


Sudár kankalin

Megkapó látvány, ahogy a téli avar alól kikandikálnak a színes kis virágfejek. Nagyon jó kiegészítői a tavaszi hagymásoknak, mivel a korán nyílók után, de a késő tavasziak előtt virágoznak, így a januári hóvirágoktól egészen a májusi tulipánokig folyamatosan számíthatunk élénk színekben nyíló kis virágokra. Májusban pedig megjelennek és gyakran nyár közepéig virítanak majd a japán kankalinok (ezeket tavaly már bemutattuk.)



Fák a szűk városi utcákban

A jó idő beköszöntével városszerte megkezdődött a kiskerti és utcai zöldfelületek rendbetétele. Ilyenkor metszünk, irtunk, ültetünk, gereblyézünk, takarítunk, gyomlálunk… Megvizsgáljuk a fákat: mennyit nőttek, eltávolítjuk a száraz, besűrűsödött részeket, vagy megnézzük, hogy továbbra is elfér-e a koronájuk az adott helyen. Gyakran ilyenkor szembesülünk azzal, hogy: „a csuda vigye el, ez nagyobb lett, mint gondoltam”. És hát sajnos: árnyékol, belenőtt az ablakba, légvezetékbe, kapuba, túl sok a lombja… Egyszóval ilyenkor megszaporodnak a közterületre, út és járda mellé ültetett fák kivágása iránti kérelmek.


Az égerlevelű fanyarka szabályos koronájú kis fácska

A jelenlegi jogszabályok értelmében a közterületen lévő növényzet – bárki is ültette – a közterület tulajdonosáé. Ugyanakkor a leggyakoribb tulajdonos, az önkormányzat helyi rendeletben szabályozta, hogy adott ingatlan közvetlen közterületi környezetét – lakóutcákban többnyire az ingatlan és az útburkolat közé eső változó szélességű sávot – az ingatlan – tehát az érintett közterületet leginkább használó – tulajdonosa köteles gondozni, tisztán tartani. És a fentebbi „sötét” gondolatok esetenként eljuttatják a szabálytisztelő ingatlantulajdonost az ápolási munkáktól a kivágás gondolatáig, majd a kérelem benyújtásáig. El kell ismerni: időnként szükségszerűen.


A kanadai fanyarka narancsos őszi lombszíne

Nagyon sok fát ültettek-ültettünk úgy, hogy azok növekedési erélye nem lett helyesen felmérve. És sajnos, hosszútávon nem megoldás a szűk utcákba telepített hatalmas termetű fák rendszeres csonkolása.


A rézvörös fanyarka neve őszi lombszínére utal, de áprilisi virágzása is káprázatos

A közterületi fák kivágásának engedélyezése hatósági eljárás és az engedélyező határozat kötelező elemként rendszerint pótlás elvégzését írják elő. Az ilyen ügyekben a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya jár el. Ugyanakkor szeretnénk tudatosítani: a pótlás nem büntetés, nem egy kívülálló, érdektelen, steril szakmai előírás érvényesítéséről van szó, hanem mindig közös megoldást keresünk.


Faoszlop mellé ültetett trombitafolyondárból „szabályos” korona alakítható

A cél az, hogy aki az adott közterületet leggyakrabban látja, gondozza, az a számára is tetszetős, kedves, szerethető megoldást kapjon, amivel valóban szívesen fog később is törődni. Jelenleg egy olyan képes kis kézikönyvet állítunk össze, amely segítséget nyújt majd a közterületekre történő faültetésekhez.


A közönséges júdásfa tavaszi lila virágzásával egészen különleges látványt nyújt

A leggyakoribb probléma a szűk, gyakran légvezeték alatti helyek fásítása. Itt nemcsak a gyalogjárda és az út közelsége, hanem az alacsony légvezeték is erősen korlátozó tényező. Ez utóbbinál ráadásul számolni kell az áramszolgáltató erőteljes beavatkozásával, amennyiben nincs rendszeres metszéssel távol tartva a növényzet a vezetéktől.


A som Magyarországon is honos kis fa, ma már sok finom termésű fajtáját szaporítják alanyra oltva

Sajnos sok szakmai anyag még ma is leggyakrabban gömbfákat – pl. gömbjuhart gömbszivarfát, gömbkőrist stb. – javasol a szűk helyekre, pedig a szabályos koronaforma ellenére ezek a fák nem elég kis méretűek. Ráadásul a szabályos korona miatt a metszésük is elég drasztikus. A természetükből adódóan eleve fatermetű növények a légvezetékek alatt jellemzően nem férnek el. Ugyanakkor van néhány olyan nagy bokor vagy kis faként ismert fácska, amelyeknél ha elfogadjuk a kissé szabadabb megjelenést – pl. több törzs, kissé ferde vagy görbe törzs, kevésbé szabályos habitus, gyakran lazább korona – akkor különlegesen szép, kiváló utcai fákat telepíthetünk belőlük.


Füge már törzsesre nevelve is beszerezhető, bár még sokáig ki kell majd metszeni a tőből elő-elő törő újabb hajtásokat

Ezek a szabálytalanabb, törzsük és koronájuk miatt kisebb-nagyobb metszésekkel, sokkal ügyesebben kordában tarthatók, ráadásul legtöbbjük különleges egyedi díszítőértékkel bír: pl. nagyon szép virágzás, színes őszi lomb, érdekes levél, szép – gyakran ehető – termés, hangulatos megjelenés. Beszerzésük gyakran bokorfa vagy szoliter cserje, esetleg 1-2 éves csemeteméretben lehetséges, de továbbnevelésük nem feltétlenül igényel különösebb szakértelmet, csupán rendszeres odafigyelést. Több faiskolában is foglalkoznak velük, sokszor csomagküldő szolgálaton keresztül is beszerezhetők.

A csörgőfa az egyik legszebb díszfánk


Többféle fanyarka, somfa kapható, de a júdásfa, csörgőfa, az igazi aranyeső is szép kis fává nevelhető. Talán nem is gondolnánk, de egy támoszlop mellé ültetett trombitafolyondár is különleges fa alakot formálhat. És talán ne feledkezzünk el védett helyen a fügéről sem, ami nagyon szép kis fává alakítható, egyre több helyen már eleve egy törzsre nevelve árulják. A meggyfa, mint permetezést nem igénylő gyümölcsfa is több figyelmet érdemel. A Feketicsi vagy a Bosnyák fajták kifejezetten formás, egészséges koronát nevelnek, a virágzásuk gyönyörű, lombjuk sokáig a fán marad, némi narancsos őszi lombszínnel.


Az igazi aranyeső (és nem ez ekként ismert aranyvessző) is szép kis fa, hatalmas sárga virágfürtjei felejthetetlen látványt nyújtanak

A szűk lakóutcák növényei, fái valószínűleg még sokáig az ott élők ízlését, igényességét, növényszeretetét fogják tükrözni. Az odaillő, alkalmas és szerethető fák kiválasztásához elengedhetetlen a kellő növényismeret, amelyhez mi is minden segítséget szeretnénk a későbbiekben megadni.

Nagy Ágnes
városi főkertész

 

Kövessen minket a Facebookon is!