Kitekintő 2021. április 12. 17:30

A gyászoló II. Erzsébet őszinte véleménye Fülöp hercegről

A gyászoló II. Erzsébet őszinte véleménye Fülöp hercegről
A pénteken elhunyt herceg több mint 80 évig szerette a 94 éves angol királynőt.

Borítókép: AFP

Egy emberként gyászolja a világ Fülöp edinburgh-i herceget, aki péntek reggel hunyt el. A 99 éves uralkodó közel egy hónapot töltött kórházban szívbetegsége miatt, ahonnan nemrégiben hazaengedték. Sokan már akkor is azt tippelték, hogy a herceg szeretett volna otthon távozni az élők sorából, és mehetett vissza Windsorba, ahol felesége mellette volt az utolsó percig
 írta cikkében a Metropol.

Fülöp több mint 73 évig volt az angolok királynőjének férje, és 69 évig hercege a birodalomnak. Sokak szerint a keménykezű Erzsébet „jobbik fele” volt a herceg, erről árulkodik az is, amit maga a 94 éves királynő mondott róla: Fülöp volt az erőm és a támaszom! A hírek szerint a gyászoló királynő összetört a hír hallatán.

 

II. Erzsébet királynő mindig elegáns
Fotó: Facebook/Royal family


Fülöp az utóbbi egy évtizedben komoly egészségügyi problémákkal küzdött: 2011-ben mentőhelikopterrel szállították kórházba koszorúér-elzáródás miatt, 2013-ban hasüregi vérzéssel kezelték. Az egyre gyengébb Fülöp az utóbbi években visszavonultan élt a családi birtokukon, ám a koronavírus-járvány idejére a királynővel együtt windsori kastélyukba vonultak vissza.

 

Fotó: Northfoto
Fülöp 1921-ben született Görögországban


A pár már 1939 óta ismerte egymást, az akkor 18 éves Fülöp ugyanis ekkor írta első levelét az akkor 13 éves Erzsébetnek, akit a pletykák szerint rögtön elbűvölt illemével és humorával, s az első találkozásuk alkalmával beleszeretett a jóképű férfiba. A háború azonban közbeszólt, ugyanis Fülöp a Csendes Óceánon harcolt a Brit Királyi Haditengerészetnél.

 

Fotó: Getty Images

Fülöp 1947. november 20-án vette feleségül Erzsébetet a Westminsteri apátságban. Erzsébet apja, VI. György azzal a feltétellel adta áldását a frigyre, hogy Fülöp lemond görög és dán hercegi rangjáról. Apja halála után 1952-ben királynővé koronázták II. Erzsébet, Fülöp pedig edinburgh-i herceg lett. Uralkodását 1952-től tartják számon, pedig valójában csak 1957-ben lett brit herceg.

 

Fotó: Northfoto
A párnak négy gyermeke született házasságuk alatt: Károly, András, Anna és Eduárd

 

Fotó: Getty Images
A herceg lovaspólózott, majd egy csuklótörés után fogathajtó lett

 

Fotó: Getty Images
A pár 2017-ig együtt jelent meg a hivatalos eseményeken, ebben az évben jelentette be a herceg, hogy visszavonul a közélettől, és a Norfolk-i birtokukra költözött

 

Fotó: Northfoto
2018-ban még boldogan fotózkodott a nagybeteg herceg Meghan Markle és unokája, Harry herceg esküvőjén

 

Kövessen minket a Facebookon is!