Kultúra 2021. április 15. 16:00

Elstartolt a XVI. Helyismereti vetélkedő

Képgaléria
Elstartolt a XVI. Helyismereti vetélkedő
Tizenhatodik alkalommal indult útjára kiskunfélegyházi intézmények összefogásával a Helyismereti vetélkedő. A Kiskun Múzeum, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, az MNL Kiskunfélegyházi Levéltára és a Holló László Képzőművész Kör idei kétfordulós vetélkedőjének témája a művészetek Kiskunfélegyházán.

A szervezők szeretnék, ha a diákok megismerkednének olyan személyekkel, épületekkel, képzőművészeti alkotásokkal, amelyek Kiskunfélegyháza várossá fejlődését segítették, művészeti életét fellendítették. A versenyzők három korcsoportban mérik össze tudásukat idén: általános iskola 4. osztály, 5-6. osztály és 7-8. osztály. A járványügyi helyzet miatt ezúttal középiskolás csapatot nem indítanak.

A kétfordulós verseny több feladatot tartalmaz. Az első fordulóban az írásos feladatlapot a múzeum, a könyvtár és a levéltár munkatársai közösen állítják össze, és a csapatok a helyismereti irodalom, valamint online források felhasználásával önállóan, írásban oldják meg. Ez a forduló tartalmaz még egy logótervezést is, ahol a nyertes pályamunka lesz a későbbiekben a vetélkedő hivatalos szimbóluma. A forduló végén egy Power Point bemutatót kell készíteniük a diákoknak Kiskunfélegyháza rejtett kincseiről.

A második forduló városbejárással egybekötött feladatait idén felülírta a vírushelyzet. A hagyományosan fizikai jelenlét mellett kivitelezett feladatok most elmaradnak, ezek megoldása is online módon történik.

Samu Csilla, a Kiskun Múzeum múzeumpedagógusa elmondta, hogy a tapasztalatok alapján a pedagógusok és diákok számára is nagyon fontos minden évben a vetélkedő. Ezt a nagyszámú jelentkezés is bizonyítja. A szervezők magas színvonalon, a korosztályos sajátosságok figyelembevételével rendezik meg a versenyt, melynek során a résztvevők tudásának, tájékozottságának bővítése mellett arra is törekednek, hogy szórakoztató, kellemes időtöltés legyen a tanulók számára.

A 2021-es évben 70 csapat versenyez, a végeredményekről, a díjakról a későbbiekben hírt adunk.

Z. A.
 

Kövessen minket a Facebookon is!