Gazdaság 2021. április 16. 10:00

Nem lesz idén (sem) baracktermés

Nem lesz idén (sem) baracktermés
A gyümölcsösökben március második felében – főként az Alföld déli részén – gyönyörűen virágoztak a barackfák, feledtetni akarván a tavalyi termés elmaradását. Aztán sorozatosan jöttek a hideg betörések, amelyek ellen a gazdák minden eszközzel igyekeztek megvédeni az idei termést. A megfeszített küzdelem Dél–Magyarország területén sajnos sikertelenül zárult – mondta el lapunknak Buszlai István, a Marillen Kft. ügyvezetője.

Borítókép: Vajda Piroska

– Manapság a nyár forró és szinte esőmentes, az ősz szolid és kevés csapadékkal megáldott, a tél inkább a tavasz előhírnöke, aztán következik a tavasz, amelyben egyformán van tél és tavasz is. Tehát, január és február inkább tavaszi hónapként, március és április a tél és tavasz kiszámíthatatlan egyvelegeként értékelhető. Az utóbbi években ezt tapasztalhatjuk, és ennek fizetjük árát. Sajnos a növények nem tudnak ehhez a kiszámíthatatlan időjáráshoz alkalmazkodni. A fák igénylik a téli mély nyugalmat, amelyben alig van részük. Januárban, februárban inkább tavaszi idő van, semmint tél. Aztán következik a szeszélyes március-április, amelyek alaposan összekeverik a telet a tavasszal. Sajnos 2020-ban, és ebben az évben is ez történt. A téli tavasz megindította a fák nedvkeringését, aztán nyakukba csördített a tél és hamvába holt a rügyek ígérete.


Fotó: Vajda Piroska

– Milyen küzdelemben maradtak alul az időjárással, a korai fagyokkal szemben?

– Mind a sárgabarack, mind pedig az őszibaracktermés elenyészett a fagy könyörtelen szorításában. Kecskeméti és félegyházi gyümölcsösünkben március közepétől április tizedikéig 8 alkalommal, 8 éjszakán át védekeztünk a mínusz 4, mínusz 6 fokos fagy ellen. Mindkét gyümölcsösben 8-10 ember küzdött azért, hogy maradjon termés a fákon. Szalmabálákat égettünk, füstöltünk, melegítettünk, párásítottuk a levegőt, hogy ne fagyjon el a kis bibe, a terméskezdemény. Sajnos a hidegbetörés erősebb volt, mint a mi védekezési képességünk. A kajszi- és az őszibarack-ültetvényeink is 100 százalékos fagykárt szenvedtek. Az április 7., 8. és 9-ére virradó reggel leterített bennünket. A mínusz 5,5 és mínusz 4,4 fokos fagy leküzdhetetlenné vált. A füstölés és beöntözés mellett természetesen minden kondicionáló szerrel kezeltük a barackosokat, azonban a sok hidegtámadás legyengítette a teljes virágzásban lévő terméskezdeményeket.

– Mit jelent mindez a cég számára, hogyan alakul a további működés, termelés?

– Április 12-én már csak azt tudtuk konstatálni, hogy nem lesz baracktermésünk idén sem. Ez gyümölcstermelőként rendkívül hátrányosan érint bennünket, hiszen miközben több mint 100 millió forint bevételtől estünk el, a kiadások zömmel megmaradtak. Ugyanis a növényvédelmet, öntözést, gyomirtást, metszést végezni kell, ha reménykedni akarunk a következő évi termésben. Azonban két egymást követő évben a teljes terméskiesés alaposan elgondolkoztatja a gazdát a tevékenység folytatását illetően…


Fotó: Vajda Piroska

Gyümölcsfeldolgozóként is aggasztó a helyzet, hiszen nemcsak az Alföld déli részét érte ez a szibériai hidegbetörés, hanem szinte az egész országot. A szatymazi őszibarackosokat mínusz 7 fokos fagy tette terméketlenné. Agárd környékén sem volt kíméletesebb az idő. Talán Gönc környékén és a tolnai dombságon maradt valamennyi kajszi az idén, de a normál termésnek csupán a töredéke. Sajnos az idei évben nem fogunk dúskálni a barackokban. De nem fognak Európa más országaiban sem. Spanyolországban, Franciaországban, Svájcban elfagytak a barackosok, Ausztria sem sok reménnyel kecsegtet. Olaszországból felemás hírek érkeztek eddig.

Sajnos ebben az évben is az a konklúzió: nem lesznek olcsó gyümölcsárak és mindenki óvja, vigyázza a meglévő barackbefőttjeit – zárta szomorú összegzését Buszlai István.

H. S.
 

Kövessen minket a Facebookon is!