Gazdaság 2021. április 20. 14:00

Sok kárt okoznak a mezei pockok

Sok kárt okoznak a mezei pockok
A mezőgazdálkodók május 3-áig használhatják a Pocok Tox nevű klórfacinon tartalmú rágcsálóirtó szert.

Ez a kemikália hazánkban nem alkalmazható, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzet miatt a tavaszi hónapokban engedélyezte felhasználását. A tilalom feloldása az egész országra vonatkozik, a szántóföldi, kertészeti kultúrákban, lucernában és fűkeverékekben az időnként jelentős kárt okozó mezei pocok ellen  írta cikkében a megyei hírportál.

A készítmény kizárólag a területileg illetékes kormányhivatal jóváhagyásával vásárolható meg.

A rágcsálók irtását pedig, tekintettel a csalétkezés veszélyességére, kizárólag növényorvos felügyeletével engedi a szakhatóság. A táblákon a pockok által lakott járatok számát, valamint a terület és a tervezett kezelés információit a növényorvos adatlapon köteles rögzíteni. Ezt az iratot a területileg illetékes megyei kormányhivatalba kell benyújtani jóváhagyásra. A forgalomba hozatali és felhasználási időszak letelte után a kis- és nagykereskedők kötelesek a veszélyes hulladéknak minősült maradék vegyszert a felhasználóktól visszavenni.

Szintén szükséghelyzet miatt június 30-áig engedélyezte a Nébih a Flumite 200 nevű atkaölő permetezőszer használatát az ország egész területén.

Alma, körte, őszibarack, nektarin, szilva, dió, szamóca, málna, szeder, köszméte, piros és fekete ribiszke, bodza, közterületi díszfa, díszcserje, díszfaiskola, csemetekert, hibridkukorica és szója kultúrákban szabad vele permetezni a takács- és gubacsatkák ellen. Akiknek a felhasználási határidő letelte után maradt ebből a szerből, azt szintén visszaveszi tőlük a forgalmazó.
 
Fotó: Shutterstock-illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!