Helyi hírek 2021. április 23. 10:00

Tudatosan készül a fodrász pályára a 12 éves Renáta

Tudatosan készül a fodrász pályára a 12 éves Renáta
Takács Renáta 2009-ben született és már most, 12 évesen tudja azt, amit sokan még évtizedekkel később sem: hogy milyen hivatást szánt neki a Teremtő. 6 éves kora körül talált rá a felismerés, hogy fodrász szeretne lenni.



Renáta nagyon kicsi korától néptáncolt, ahol a hajfonás szükséges volt a fellépések alkalmával. Akkoriban a nagymamája készítette a frizuráját, amit a kislány mindig gondosan megfigyelt. 6 éves kora tájékán vett részt egy kifejezetten kislányoknak szóló táborban, ahol az egyik feladat a fonás volt. Elszomorodott, mert úgy érezte, hogy nem tudja teljesíteni, hiszen fogalma sem volt, hogyan kell fonni. Ekkor az egyik tábortársa megmutatta neki az alapfogásokat és onnantól nem volt visszaút.



Reni először otthoni babák haját kezdte fonni, folyamatosan gyakorolt, kérdezett, internetes videókat nézett és elsajátította a tevékenység csínját-bínját. A visszajelzések is azt bizonyították, hogy jó és precíz munkát végez. Készséggel magyarázta a beszélgetés közben a holland-, az afro-, a szálkafonás rejtelmeit, ami alatt úgy éreztem, hogy tényleg profival van dolgunk.



Ma már nem ritka, hogy barátai megkérik őt, ha valamilyen eseményre készülnek, hogy készítse el nekik az ünnepi frizurájukat. Reni elmondta, hogy természetesen a fonáson kívül minden érdekli, ami a szakmával kapcsolatos: festés, vágás, kontyok. Ha fodrásznál jár, mindig tele van kérdéssel, sőt unokatestvére, aki szintén ezt a szakmát választotta már megtanította néhány fogásra.



Jelenleg a Platán Általános Iskola tanulója, a későbbiekben a KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumba szeretne járni. Teljesen biztos benne, hogy fodrász szeretne lenni, nem tud olyan dolgot elképzelni, ami eltántorítaná a tervétől. A valamikori szakmai gyakorlati helyét is kiválasztotta már. Sőt az elmúlt években egyszerű őt meglepni születésnapra, karácsonyra, hiszen fodrászkellékek tekintetében még van mit pótolni. Ilyen ünnepi ajándék volt az a babafej is, amin ma már folyamatosan gyakorol. Gyakorlottságának köszönhetően sajátmagának is tud fonásokat és alkalmi kontyokat készíteni.



Édesanyja elmesélte, hogy bárki érkezik hozzájuk vendégségbe, nagy valószínűséggel fonott hajjal távozik – még akkor is, ha férfi. Támogatja Renáta céltudatosságát, hiszen saját bevallása szerint ő is pontosan ilyen volt gyermekkorában. Véleménye szerint egy jó szakember és egy jó szakma nagyon sokat jelent az életben. Férjével évek óta ismerik lányuk álmát és minden segítséget megadnak neki annak megvalósításához.



Lapunk megkereste Domokos István mesterfodrászt, aki készséggel válaszolt kérdéseinkre. Elmondta, hogy bár nem szokott tanulót vállalni, értesült Renáta terveiről és az ő esetében kivételt tesz majd. A család női tagjait már lassan egy évtizede ismeri és kedveli.



– Bebizonyosodott számomra, hogy Reni nem egy Barbie baba fésülgető kislány, akinek egy időre felkeltette az érdeklődését egy kis fodrászkodás, hanem olyan valaki, akinek nagyon erős alázata és még erősebb érdeklődése van szakma iránt. Úgy gondolom, hogy a mai gyerekeket szárnyalni kell hagyni és a tapasztalatom az, hogy ezerből egy ilyen emberpalánta van, aki ilyen korán tudja, hogy mit szeretne csinálni. Ha ez teljesül, akkor nagyon boldog ember lesz belőle, mert nem munkának fogja érezni a megélhetését, hanem a hobbijának és ennél jobb nincs is a világon – mondta.



Megjegyezte, hogy már most nagyon magas szinten készíti Reni a fonott frizurákat, amelyek nem is az egyszerűbbek közé tartoznak.  



– Én 23 éve dolgozom fodrászként és kicsit magamra ismerek benne: hasonló céltudatossággal készültem a pályára és talán ez magyarázza köztünk a szimpátiát – tette hozzá a mesterfodrász, aki ma már felnőtt fodrászok oktatásával is foglalkozik és 10 éve egy olasz márka oktatási vezetője Magyarországon. Bízik benne, hogy sok időt tölthet még ebben a csodálatos szakmában a vendégei és barátai körében, és hogy sok kollégának tud még hasznos információkat nyújtani.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!