Sport 2021. május 1. 09:00

Bugaci debütáns a felnőtt női labdarúgó NBI-ben

Képgaléria
Bugaci debütáns a felnőtt női labdarúgó NBI-ben
Messzire jutott Bugacról Farkas Nina Réka, aki 17 évesen először lépett pályára a felnőtt női labdarúgó-bajnokság legmagasabb osztályában a szegedi Szent Mihály FC csapatában. A fiatal tehetség Bugacon ismerkedett meg a sportág alapjaival, innen került Szegedre. Bugaci születésű játékos korábban még nem szerepelt az NB I-ben, így úttörőnek számít a kistelepülésen, ahonnét több tehetséges leány labdarúgó is kikerült az elmúlt évek során.

Farkas Nina Réka április 25-én, a Kelen SC elleni bajnokin kezdőként debütált a női NB I-ben. Az edzői elmondások szerint a foci már óvodás korában megtetszett neki, de akkoriban még nem járt rendszeresen edzésre. Komolyabban az általános iskola 3. osztályától vetette bele magát a labdarúgásba. Elsőnek még a fiúk között, később az idősebb lányok között edződött.

Elsőként még centert játszott, később és jelenleg is már középpályásként számítanak rá. Eleinte nem szerette ezt a posztot, mert nem volt erőssége a védekezés. A Szegeden töltött idők alatt azonban megkedvelte a középpályát.

A leány U-19-es kiemelt bajnokságban a Szent Mihály FC csapatkapitánya is egyben. Az első szegedi edzésére 2018 nyarán ment el Tholt Jánossal, aki a kezdetektől fogva segítette fejlődését.

Az első bajnoki szezonját az U16-os csapatban kezdte, de ekkor már előfordult, hogy az U19-be is feljátszott.

Tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolában folytatta egészségügyi ágazaton. A jelenlegi vírushelyzet miatt online oktatásban van a középiskolában, ami megkönnyíti, hogy minden edzésen részt tudjon venni. Kollégistaként busszal és vonattal közlekedik Bugac és Szeged között, idegenbeli meccskor pedig édesanyja viszi be Kiskunfélegyházára, és ott csatlakozik a kerethez.

Bugaci játékosként legemlékezetesebb pillanatként azt említette meg, amikor a Balatonon országos tornán vehetett részt. Ez hatalmas élmény volt a teljes csapat számára.

Szegedi színekben kedves emlék számára, amikor az U16-os a kiemelt bajnokság harmadik helyén végeztek, illetve amikor a Soroksár ellen csereként beállva két gólt rúgott az U19-ben.

Elmondása szerint nagyon sokat köszönhet edzőjének, Tholt Jánosnak, aki nélkül nem tartana ezen a szinten. A legnagyobb dolognak azt tartja, hogy megtanította számára azt, hogy sohase adja fel, csinálja tovább és legyőzheti az akadályokat.

Erősségeként említi, hogy sokszor jól forgatja a játékot a pályán és megtalálja a passzsávokat, ami középpályásként nagy erény.

Bár sokat fejlődött benne, de a legtöbb hiányossága még mindig a védekezésben van, ezen igyekszik javítani. Jelenlegi célja a labdarúgásban, hogy állandó kerettag legyen a felnőttek között, az életben pedig szeretne továbbtanulni, maradva az egészségügynél.

A Szent Mihály FC alacsonyabb korosztályait erősíti a szintén bugaci nevelésű Pallagi Vanda és Kovács Brigitta, mindketten stabilan játszanak, így jó eséllyel pár év múlva Nina csapattársaként is játszhatnak az NBI-ben.

Nina minden bugaci játékos számára példakép lehet. Alázatos munkával igenis el lehet jutni a legmagasabb szintre.

Kép, információ: Lovas Tamás

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!