Egészségügy 2021. május 4. 08:00

Biztonságos gyógyszerátvétel – új rendszerrel segít a BENU Gyógyszertár

Biztonságos gyógyszerátvétel – új rendszerrel segít a BENU Gyógyszertár
Még mindig sok a tévhit a koronavírussal, a védőoltásokkal, tesztekkel kapcsolatban. Dr. Kurucz Dórával, a félegyházi BENU gyógyszertár vezetőjével a tudomány nézőpontján keresztül kerestük a válaszokat néhány különösen aktuális kérdésre.

– A járványhelyzet alatt változott-e számottevően a kiváltott, illetve vény nélkül megvásárolt gyógyszerek, vitaminok forgalma?

– A maszkviselés jelentősen visszaszorította a fertőzéses kórképeket. A vírusmegjelenés előtti évekhez hasonlítva sokkal kevesebb influenzás megbetegedéssel, náthával találkozunk a munkánk során. Észrevételeink szerint a maszkviselés hatással van az antibiotikum fogyására, jelentősen csökkenti azt. Ezzel szemben a probiotikumok iránti igény megnövekedett. A bélnyálkahártya védelme szoros összefüggést mutat az immunrendszer helyes működésével. A gyógyszertárban expediálás (gyógyszerkiadás) során nem győzzük kihangsúlyozni az egészséges bélflóra szerepét a megbetegedések elleni küzdelemben. A probiotikumok használata nemcsak a tápanyagok felszívódására, de az ellenállóképességünkre is jótékony hatással lehet. A C-, D-vitamin és az aspirin tartalmú gyógyszerek iránt is megnövekedett a kereslet. Az aspirint korábban a magas vérnyomásban, szívbetegségben szenvedők használták a vérrögképződés megelőzésére, most COVID-fertőzés esetén és bizonyos védőoltások beadásakor is sokan alkalmazzák ugyanezzel a céllal.



– Mi a véleménye a vakcinákról? Melyik készítményt részesítené előnyben gyógyszerészként?

– Sajnos azt tapasztalom, még mindig sokan azon a véleményen vannak, hogy „elég, ha a munkatársam, szomszédom beoltja magát, ezzel én is védve leszek”. Ez tévhit! A nyájimmunitásra nem szabad hagyatkozni, ezzel veszélynek teszik ki magukat és másokat az oltatlanok. Ami pedig a védőoltást illeti, szeretném kihangsúlyozni, hogy bármelyik vakcina biztonságosabb, mint megfertőződni a vírussal. Mielőtt egy vakcina forgalomba kerül, nagyon alapos vizsgálatokon esik át a mellékhatásokat, a tolerálhatóságot és a biztonságot illetően. Öt vakcinával oltanak Magyarországon, ez a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Szputnyik és a kínai Sinopharm. Míg a Szputnyik, AstraZeneca úgynevezett vektor alapú vakcinák, amelyeknél egy szaporodni nem képes, hordozó vírus viszi be a sejtjeinkbe a COVID-19 megbetegedés kórokozójának, a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjének az örökítőanyagát, addig a Sinopharm a már jól ismert influenza, vagy agyhártyagyulladás elleni vakcinához hasonlóan inaktivált, elölt víruson alapuló oltóanyag. A Pfizer és a Moderna nagyon hasonló technológián alapul, mint a Szputnyik, annyi a különbség, hogy itt nem egy hordozó vírus, hanem egy nukleinsav tartalmazza az információt a tüskefehérje genetikai kódjáról. Mindegyik oltás jó és hatékony védettséget ad a betegséggel szemben.



– Tegyünk rendet a tesztek vonatkozásában is!

– A PCR-teszt és az antigén gyorsteszt az orr-és garatváladékból vett minta segítségével arra ad választ, hogy az illető elkapta-e a SARS-CoV-2 vírust, illetve, hogy fertőz-e. Az antitest teszt egy vércseppből mutatja meg, hogy átestünk-e már a fertőzésen. Ez utóbbiból ma már létezik otthon elvégezhető gyorsteszt is, ami egyszerű módon, egy vércukorszint-méréshez hasonlóan működik. Érdemes elvégezni ezt a vizsgálatot azért is, hogy a vakcina felvételét a lehető legoptimálisabban időzítsük. Ha ugyanis egy korábbi fertőzés miatt magas még az ellenanyag szintünk, tehát védettséget élvezünk, érdemes eltolni a jelen állás szerint három hónapra védettséget adó oltás felvételét. A Svájci Biosynex által gyártott antitest teszt alkalmas a vakcináció utáni védettség megállapítására is. 2-3 héttel a 2. oltás után le lehet ellenőrizni az antitest jelenlétét a vérben. Ez a teszt a gyógyszertárunkban és a webshopunkban is beszerezhető.

– Több mint egy éve elválaszthatatlan része az életünknek a maszkviselés. Azonban a hatékonyságot erősítő szabályokat nem árt rendre átismételni.

– Érdemes többrétegű, például sebészi, vagy FFP2 szűrőosztályú egészségügyi maszkot választani, és rendszeresen, legalább naponta cserélni. A szelepes maszkokat nem ajánlom, mert a szelepen keresztül cseppfertőzéssel továbbadhatjuk az esetleges fertőzést. A jó maszk tartalmaz egy merevítőt, ezért jól illeszkedik az orron, és takarja az orrot és a szájat is. Felhelyezés előtt ajánlom a kézfertőtlenítést. Tartsunk otthon pár darabot abból a maszkból, ami bevált, a nap végén fertőtlenítsük alkoholos befúvással, és pihentessük legalább egy éjszakára. A szövetmaszkokat a legmagasabb fokozaton mossuk ki és vasaljuk át mielőtt újra használjuk.



– Hogyan gondoskodnak a gyógyszertárban a higiéniáról járvány idején?

– Óránként történik a felületek – plexi, klaviatúrák, kilincsek – fertőtlenítése, két-három óránként fertőtlenítős felmosás történik, a ruháinkat naponta mossuk, és rendszeresen szellőztetünk. A patikában mindenki be van oltva, és tavaly márciustól rendszeresen teszteljük magunkat.

– A vírushelyzet nagymértékben megnövelte a személyes kontaktusok minimalizálását lehetővé tevő internetes értékesítési fórumok iránti igényt. Érzékelhető ez a gyógyszertárban is?

– Határozottan. Éppen ezért mi is elérhetővé tettük ezt a lehetőséget a félegyháziak számára, és a
www.benu.hu/shop átvételi pontjaként működünk néhány hete. Így a webshopon keresztül megrendelt akciós, vagy teljes árú termékekhez plusz költség nélkül, kevesebb kontakttal lehet hozzájutni. A vevő igényei szerint összeállítjuk a csomagot, amit az e célra fenntartott külön pénztárnál gyakorlatilag sorban állás nélkül kifizet, és már viheti is. A néhány hetes tapasztalat azt mutatja, hogy szívesen élnek ezzel a praktikus vásárlási formával a félegyháziak. Ezért azt tervezzük, hogy a jelenleg elérhető vény nélkül kapható gyógyszerek, illetve étrend-kiegészítők mellett ősztől – egy applikáció segítségével – kiterjesztjük ezt a lehetőséget a vényköteles gyógyszerekre is.
 
Fotó: Fantoly Márton
 
(X)

 

Kövessen minket a Facebookon is!