Petőfiszállás 2021. május 1. 10:00

Élelmiszeripari szakmai nap Petőfiszálláson

Képgaléria
Élelmiszeripari szakmai nap Petőfiszálláson
Szász János polgármester meghívására Petőfiszállásra érkezett Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat képviselője, valamint a NÉBIH képviseletében Pátzay György, hogy tájékozódjanak a településen található élelmiszert termelő és feldolgozó vállalkozások működéséről.

Az április 27-i szakmai nap több vállalkozónak lehetőséget kínált arra, hogy bemutathassa a saját termelési folyamatait a meghívott vendégek számára. Megtekintették a Szentkúti Tejüzemet, a Kiss Torma Kft. üzemét, Szalai László Kertészetét, valamint a Szécsi Testvérek Kertészetét is.

A Szentkúti Tejüzem bemutatását megelőzően, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Erdős Norbert államtitkár elmondta, hogy vidékfejlesztésre 4500 milliárd forint európai uniós forrás érkezik a következő hét évben hazánkba, és ebből 750 milliárd forint az élelmiszeripar megerősítését célozza. Kifejtette, hogy fontos számára, hogy az Agrárminisztérium képviseletében lássa a helyben megfogalmazott célokat, és hogy megismerje a leendő pályázókat, azok aktivitását, ambícióit.

Lenkei Róbert megyei képviselő méltatta Petőfiszállás dinamikus fejlődését, amit többek közt a helyi vállalkozások szorgalmának és kezdeményező-készségének tulajdonít. A jövőre vonatkozólag elmondta, hogy Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és a Nemzeti Fórum elnökének vezetésével minden segítséget megadnak annak érdekében, hogy a településen tervezett beruházások megvalósuljanak és fenntarthatóan működhessenek.

Szász János polgármester vendéglátóként megköszönte a szakmai nap létrejöttének lehetőségét és röviden beszélt a helyi agrárszektorhoz kötődő vállalkozások sikereiről és nehézségeiről. Megerősítette, hogy a következő időszakban a fő célkitűzés a helyi egészséges magyar termékeket előállító mezőgazdasági vállalkozások támogatása és a meglévő feldolgozóüzemek piaci versenyképességének növelése. Kiemelte, hogy a piacképesség fenntartásához a vállalkozások innovatív törekvései mellé célzott agrártámogatásra van szükség annak érdekében, hogy az átlag magyar fogyasztó is megvásárolhassa az egészséges és magas minőségű magyar élelmiszereket.

Az üzemek megtekintése után szakmai megbeszéléssel zárult a nap, ahol részt vett Iványi Levente, a Pro-duck Kft. vállalkozás ügyvezetője, aki a jövőben tervezett szárnyasfeldolgozó-üzem terveiről adott tájékoztatást, valamint Bakos Botond, aki a helyi méhészek jelenlegi helyzetét vázolta.

Végezetül Pátzay György, a NÉBIH munkatársa hozzátette, hogy tapasztalatai alapján, a Petőfiszálláson működő élelmiszeripari üzemek megfelelnek a törvényi előírásoknak és komoly hiányosságokat nem tártak fel.

Kisházi Judit

Kiskunok Vidékéért Egyesület

 

Kövessen minket a Facebookon is!