Kultúra 2021. május 8. 08:00

Már készülnek zenészeink az idei libafesztiválra

Képgaléria
 Már készülnek zenészeink az idei libafesztiválra
Kisgyőri Krisztiánt sok félegyházi fiatal és felnőtt ismeri. Ő az, aki népzenészként, oktatóként, párjával, Jánosi Ágnes mozgásfejlesztő terapeutával közösen működtetik a Dudás Kreatív és Játszóházat, ahol a gyerekek sok játékkal, és természetesen néptánccal múlathatják idejüket. Krisztiánt életútjáról, terveiről kérdeztük.

– 2008-ban szereztem meg népzenész diplomámat Nyíregyházán, majd ezt követően tudatosan vágtam bele a zenepedagógiai gyakorlatnak, ami annyit jelent, hogy párhuzamosan okítottam a gyermekeket, növendékeket falusi és nagyvárosi általános iskolában, gimnáziumban, zeneiskolában. Hatalmas felismeréseket követően belevágtam az általános iskolai daltanítás egy olyan újfajta módszerének kidolgozásába, aminek eredményeképp megszületett az „Aki dudás akar lenni” iskolai népdaltanító kiadványsorozat, amely mára már mintegy kétszáz dallamot foglal magában zenekari feldolgozások formájában. Korábban magán, majd állami kiadói ápolásban nagyjából 200 ezer példányban jelent meg a hazai közoktatásban. Nem véletlen emeltem ki a kiadvány címét, mert ez a márka épül-szépül, és része Kiskunfélegyháza Petőfi-terére néző teraszos emeleti épületrészében működő Dudás (rövidesen Kreatívháza) is. Egyfajta erőközpontja ennek a missziónak, az egész össznépművészeti és fejlesztői "felépítménynek"! Feleségemmel, Jánosi Ágnes mozgásfejlesztő terapeutával, tánc- és drámapedagógussal néhány évvel ezelőtt érkeztünk Kiskunfélegyházára. Igaz, Ági itt született a városban, de néhány évre elraboltam Esztergomba, ahol én láttam meg a napvilágot a nyolcvanas években. Két szép gyermekünkkel már Gátéron (háztól a Dudásházig 7 perc) élünk békében, szeretetben.

Mostanában azonban nagyon sokszor népzenei felvételeken látjuk önt, nem kisebb egyéniségek társaságában, mint a félegyházához kötődő Csík Jánossal.

– A Dudás Ház és a kiadványok mellett van egy másik életem is, ez pedig a színpadi muzsikálás. Igaz, hogy a pandémia teljesen padlóra küldött minket, előadóművészeket is. Most már látjuk a fényt az alagút végén, talán újra indulhat a színházi évad. A Szegedi Nemzeti Színház mellett különböző formációkban dolgozhatok együtt a legkiválóbb muzsikusokkal a népzene és a könnyűzene világában. Csík János, Kossuth- és Prima Primissima-díjas előadóművész barátommal Csík János és a Mezzo nevű formációban két-három éve működünk együtt. János egyébként Kiskunfélegyházán végezte középiskolai tanulmányait. Nagy az öröm, hiszen a szeptemberi Libafesztivál péntek esti koncertjén végre találkozhatunk a közönséggel. Ez nekem külön is öröm, hiszen félegyháziként a félegyháziaknak egy ilyen nagy volumenű koncertműsort mindig óriási élmény bemutatni!  

A jövőben a kiadványokkal tovább dolgozunk, az erre készülő előadásokat az ősztől tervezi útjára indítani a marketingcsapatunk. Új lemezzel is készülünk a közeljövőben Csík Jánosékkal, illetve egy egész estés produkción is dolgozunk a nyáron, ami egy igazán szórakoztató paródiának ígérkezik rengeteg zenével, tánczenei elemekkel, valahol a nótaestek és a táncszínházi előadások közé beékelve, elképesztően jó előadókkal! Végezetül azt kívánom, vigyázzunk egymásra, és találkozzunk mihamarabb a Dudás Kreatív Ház és Játszóházban, valamint a színpad körül is! Idézve fent említett zenészbarátomat, Csík Jánost: Jó egészséget kívánok, kedves félegyháziak! 

H. S.
 

Kövessen minket a Facebookon is!