Helyi hírek 2021. május 6. 19:30

Nyílt levél a vágóhíd környezethasználati engedélyével kapcsolatban

Nyílt levél a vágóhíd környezethasználati engedélyével kapcsolatban
Tisztelt Kormánymegbízott Úr, Polgármester Úr, Jegyző Úr! A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a kiskunfélegyházi székhelyű Hungary-Meat Kft. képviseletében eljáró AKUSZTIKA MÉRNÖKI IRODA Kft. kérelmére közigazgatási hatósági eljárást indított a vágóhíd ötéves felülvizsgálati dokumentációjának elfogadására, valamint környezethasználati engedély kiadására vonatkozóan, amelynek keretében a teljes eljárás szabályai szerint jár el.

Közép-Európa egyik legnagyobb kapacitású vágóhídjáról beszélünk, amelynek jelenleg 6000 db/nap sertés levágására van engedélye. A Pini család tulajdonában álló üzem működése az elmúlt 25 év alatt számos építéshatósági, környezetvédelmi, adó- és munkaügyi problémát produkált. Ezek közül kiemelten érinti a folyamatos zaj- és bűzterhelés, a 0-24 órás működés az Erdélyváros délnyugati részén, a szomszédos kertvárosi utcákban élő lakosságot (Csokonai u., Vasút u., Arad u., Katona J. u, Csólyosi út. mintegy 100 körüli ingatlanát). Erről tanúskodik például a 2007. október 18-án, a Dózsa György általános iskolában megtartott lakossági fórum jegyzőkönyve.

A zavaró bűzzel járó tevékenység határértékekkel való jogi szabályozásával a kormány a mai napig adós maradt. Az ipari övezet és a lakóövezet lehatárolásával, a szükséges védőtávolság és a megfelelő életminőséget, egészségi állapotot biztosító szigorúbb környezetvédelmi szabályok megalkotásával, ellenőrzésével és megfelelő műszaki védelem kikényszerítésével az önkormányzat sem tudott megnyugtató körülményeket elérni. Mindeközben az érintett lakosság 25 éve tűr, 15 éve pereskedik, szakértők és hatóságok után fut, elkeseredve nézi ingatlanainak leértékelődését, élhetetlenné válását, egészsége megkárosítását.

Az önkormányzat még sincs bevonva ügyfélként az eljárásba (?), de szakhatóságként bizonyára igen (Rendezési Terv, Helyi Építési Szabályzat, Környezetvédelmi rendelet). 
Itt az alkalom, hogy a hivatal és a képviselő-testület határozottan állást foglaljon a lakossági érdekek védelmében!

Az AKUSZTIKA Kft. nyilvánvalóan a megbízó, a cég érdekeit képviseli. A zajterhelés határértékeinek megállapítása, ellenőrzése egyáltalán nem közmegelégedésre és szakmailag, jogilag nem megnyugtató módon történik. A fő bűzforrás pedig az átemelő szivattyú.

A lakosok folyamatos összetett zajban élnek, aminek a mérésére az ún. „C” érték lenne alkalmas. Az alacsony frekvenciás zajoktól erősen vibrál még a levegő is, mivel a 46-48 dB számtalanszor mellkas nyomást ad, itt „C” értékkel (is) kellene mérniük, ami ténylegesen mutatja a fennálló helyzetet. Egészségügyi hatás szempontjából nem mindegy, hogy miből jön össze a 40-50 dB, mert ez a 32 dB és 60 dB másodpercenkénti változásának a középértéke, azaz folyamatos, állandó, számos motorzajban, erős és több zajforrásból érkező vibrációban élnek ott az emberek.

Idézet a lakossági panaszokból:

„Végtelen zajban éltünk és élünk sok éven át, sőt további zajforrással bővítve, mint a hűtőegység. Majd ládamosó bővítményt kapott az épület a házainktól kevesebb mint 140 méterre, ami 2015-ben raktárként szerepelt az építési engedélyen, vízigény nélkül és zajforrás nélkül. Zaja nem lesz, de mire elkészült, mégis hatalmas zaja lett, és ezeket a zajforrásokat a Vasút utcai falukra hozzáépítve, így még közelebb került a házainkhoz, majd a napi 10 óra termelés már hivatalosan is napi 24 órás termelésre változott. Mindezek mellett a készárupakoló részen semmi zajvédelem, a kamion zajok megszüntetésére, ránk zúdul a pakolás térből is a zaj a hatalmas 20 méteres nyitáson. Számtalanszor,  még a hétvégén is, termelés vagy takarítás, és a várakozó kamionok hűtőjének zajával. Tehát, a csend szó gyakorlatilag ismeretlen.”

Még 2019 októberében egy lakosság által felkért zajszakértő egyértelműen megállapította, hogy túllépés van, igaz arról a zajmérésről nem tudott a vágóhíd. Ez a zajszakértő is zavaró frekvenciákról beszélt. A dokumentum szerint az északkeleti oldalon a biofilter
 azaz az átemelő szivattyú 0-24 órában megy, igaz minden leírás szerint a zajhatás semeddig sem terjed, nem ér el a házakig. Pedig a valóságban egy alacsonyfrekvenciás állandó motorzajról beszélünk, ami messzire hallható. Hozzátéve, hogy ez hely a legnagyobb bűzforrás is, az egyik lakóháztól kevesebb mint 60 méterre.

Miképpen veszik figyelembe a napjainkban elsődlegessé váló klímavédelmi szempontokat, az üzem, a vágás CO2 kibocsájtását?
Több alvállalkozó dolgozik ezen a kis területen, a vágóhidakra jellemző erős környezetterheléssel, hisz nagy mennyiségű vizet használ, a levegőt szennyezi, a bűz mellett még vegyi anyagokkal, ammóniával, mosószerekkel, széndioxidot termelve.

A lakosság ragaszkodik a legalább 300 méteres védőtávolsághoz, ami már 1000 vágásnál is indokolt lenne, a napi 6000 vágásnál, az óriási hűtőkapacitásnál és éjszakai alacsony frekvenciás, monoton és huzamos zajterhelésnél minimálisan elvárható. A jelenlegi részleges és hiányos zajvédő fal a 20 méteres nyílással a kamionokat takaró kerítésen megengedhetetlen.

A 2017 tavaszán 6000 db sertés/nap vágásra kiadott engedély a tények ismeretében fenntarthatatlan, a napi vágásszámot az eredeti 4500 db/napra kellene csökkenteni.

A 0-24 órás napi üzemidő fenntarthatatlan, az éjszakai műszakot megszüntetni, vagy érdemben lekorlátozni szükséges.

A BAT legjobb technika gyakorlati alkalmazása az üzem évtizedes környezetterhelési problémáinak a lakossági elégedetlenségnek és állampolgári panaszok tucatjainak ismeretében erősen megkérdőjelezhető.

A telehely alvállalkozókkal és beszállítókkal aggregált terheltsége, fekvése, tevékenységének jellege, a lakosság egészséges környezethez és lakhatáshoz fűződő alapvető jogai és elvárásai ismeretében tarthatatlan a Hungary Meat Kft.-nek előírt nappal 50dB, éjszaka 40 dB zajhatár.

Ezúton kérem az illetékes engedélyező és véleményező szakhatóságokat az évtizedes lakossági panaszok és javaslatok figyelembevételére és hathatós gyakorlati érvényesülésére a Hungary Meat Kft. és alvállalkozói, beszállító partnerei gazdasági tevékenysége során.

Kiskunfélegyháza, 2021. 05. 06.

Kis-Szeniczey Kálmán
önkormányzati képviselő
Veled a Városunkért Egyesület, Kiskunfélegyháza
 

Kövessen minket a Facebookon is!