Kultúra 2021. május 8. 16:00

Félegyházi fotóművész munkái a Műcsarnokban

Félegyházi fotóművész munkái a Műcsarnokban
Mezősi Ágnes félegyházi fotóművész munkái is helyet kaptak a Műcsarnok II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon kiállításán. A megnyitó április 24-én, még online módon valósult meg, azóta a nyitásoknak köszönhetően már személyesen is megtekinthetjük a tárlatot szeptember 26-áig.

Mezősi Ágnes fotóművész a megkereséssel kapcsolatosan elmesélte, hogy kapott egy levelet a Műcsarnoktól, amit először tévesnek hitt és rákérdezett, hogy tényleg neki szánták-e azt. Természetesen semmi tévedés nem volt a címzésben, így nagy örömmel vette tudomásul, hogy Budapest legnagyobb kiállítóterme szeretné fotóit tárlatán szerepeltetni. 208 fotóművészt választottak ki a kiállításra, köztük városunk szülöttét. Ági 5 képe tekinthető meg a tárlaton, ebből négy a kedvenc épületéről, a Móra utcai óvodáról, egy pedig a városi sportcsarnokról készült.

A tárlat véleménye szerint egy jelenlegi összefoglalása a mai kortárs fotóművészetnek, ahol olyan nevek mellett szerepelhet, mint Máté Bence, Korniss Péter vagy Fátyol Viola.



Ági elmesélte, hogy nagy boldogság számára látni a képeit egy-egy kiállításon, a Műcsarnokbeli kiállításra pedig különösen büszke és nagy megtiszteltetés számára a felkérés.

A fotóművésztől végezetül megtudtuk, hogy szeretne hamarosan Párizsba utazni, ahol az UNESCO-székházat és az Ausztrál Nagykövetséget épületét fotózza majd. Mindkét épület a Breuer-projekt része, amely úgy tűnik, központi szerepet tölt be immáron az életében. A projektnek köszönheti egy amerikai dokumentumfilmes megkeresését is, amely nyomán egy hamarosan megjelenő könyvben is találkozhatunk Ági fotójával. A könyv az 1950-1970 között Massachusetts és Connecticut államban épült Breuer-alkotásokat hivatott bemutatni. A bemutatóra szeptemberben, New Yorkban kerül sor.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!