Kultúra 2021. május 11. 15:00

Látogatás Tiszadadán

Látogatás Tiszadadán
Vajon hányan tudják, hogy a térképen merre keressék a fent említett Tiszadadát? Aki a legmagyarabb folyónkat követi – igaz árral szemben – az előbb-utóbb célba ér. Közúton azonban több mint 300 kilométeres utazás vár ránk, ha erre az alig több mint 2000 fős lakosú kistelepülésre szeretnénk eljutni.



Holló László – az egyik legnagyobb félegyházi művész – városunkban született. Iskoláit, fiatalkorát is itt töltötte, de élete nagyobb része, festői kibontakozása a „cívis” városhoz, Debrecenhez kötődik.
Életének talán a legszabadabb, legboldogabb alkotói nyarait azonban a Tisza-parti kistelepülésen, Tiszadadán töltötte. Több évtizeden át égette a forró nyári nap szinte feketére a festőt, miközben a vízparton üldögélt, jellegzetes szalmakalapjában.

A mai településen nagyon szépen ápolják Holló László emlékét. Itt van az ország egyetlen, nagy festőnkről elnevezett általános iskolája, megtalálható egy gyűjtemény festményeiből, egy emlékház több szoborral, domborművel. Nyaranta bensőséges alkotótáborba gyűlnek össze az alkotni akaró, a világ zajától elvonulni vágyó művészek.



A település általános iskolájában két évtizede minden március elején többnapos rendezvénysorozattal tisztelegnek – példamutató hűséggel – Holló László emléke előtt. A településvezetők nagy szeretettel és féltő gonddal ápolják a művész, illetve a hagyaték gondozójának, dr. Ujváry Zoltán professzor úrnak az emlékét, de a félegyházi kapcsolat meglétét is.

A Holló-kultusz ápolásában hosszú éveken át kifejtett tevékenységükért a Félegyházi Holló László Kuratórium javaslatára 2021-ben a Tiszadadai Holló László Általános Iskola, illetve tanári kara Holló László-díj elismerésben részesül. Ennek folyományaként a hivatalos díjátadó (augusztus 19.) előtti napon Kiskunfélegyháza főterén nagyszabású kiállítás nyílik az iskola tanulóinak legjobb rajzaiból.



Az elmúlt napokban a kiállítás szervezői személyesen látogattak el az iskolába és hozták el a kiállítandó anyagot, találkozhattak az iskola és a település vezetőivel és megkoszorúzták Holló László emléktábláját. A félegyháziakat újfent nagy szeretettel fogadták a vendéglátók.

Köszönet érte!

Rosta Ferenc
alpolgármester

 

Kövessen minket a Facebookon is!