Helyi hírek 2021. május 17. 10:00

Szelektíven gyűjtsük a csomagolási hulladékot!

Szelektíven gyűjtsük a csomagolási hulladékot!
Az FBH-NP Nonprofit Kft., mint hulladékkezelő és szállító cég közszolgáltatásként a környezettudatosság jegyében, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is végez a lakosság részére. Ez azt jelenti, hogy a településen meghirdetett járatterv szerint összegyűjtik az ingatlanok elé, sárga színű fedéllel ellátott edényben vagy a társaság által forgalmazott átlátszó zsákban vagy fekete felirattal ellátott zsákban kihelyezett szelektív csomagolási hulladékot (papír, fém, műanyag, tetrapack).

Mi kerülhet a szelektív edénybe/zsákba?

– papír (tisztán, laposra hajtogatva): kartondoboz, hullámpapír, élelmiszerek és kozmetikai cikkek papírdobozai, színes és fekete-fehér újság, szórólap, prospektus, irodai papír, füzet,

– műanyag (kiöblítve, laposra taposva): színes- és víztiszta PET palack, kupak (üdítős, ásványvizes), kozmetikai és tisztítószerek flakonjai (pl: samponos, öblítős, mosogatószeres), reklámszatyor, nylonzacskó, csomagolófólia, fólia (zsugor és strech), joghurtos, tejfölös és margarinos dobozok,

– fém- és italos kartondoboz (kiöblítve, laposra taposva): fém italos doboz (pl: üdítős, sörös, energiaitalos), tartós tej és üdítők dobozai (TetraPack), konzervdoboz.

A gyűjtés egyik fontos momentuma, hogy lehetőség szerint az edénybe vagy zsákba a lehető legkisebb térfogattal helyezzük el a műanyag palackokat, flakonokat, dobozokat. Lapítsuk ki az italos kartonokat, a palackokat is. A műanyag kupakokat nem szükséges visszacsavarni. Mindezek elősegítik, hogy több csomagolóanyag férjen az edényzetekbe vagy zsákokba, ezáltal a gyűjtőjárművekbe is.

Jól megférnek egymás mellett!

A szelektíven gyűjtött hulladékokat összeöntik, amiket a válogatóművekbe szállítják, ahol megtörténik az utólagos szétválogatás. Az együttes gyűjtésnek egyrészt gazdaságossági okai vannak, illetve a korábban a gyűjtőszigeteken alkalmazott különgyűjtés csekély mértékben valósult meg, ezért minden esetben így is szükséges volt az utólagos válogatás.



Kiöblítve? Igen!

Egyes flakonokat, ételes dobozokat és olajos palackokat elvileg el kellene mosogatni, mielőtt a edénybe vagy zsákba kerülnek. Sokakban megfogalmazódik, hogy a mosogatással azonban vizet pocsékolunk, és ezzel többet ártunk a környezetünknek. Vagy mégsem? Célszerű, hogy makacs szennyeződések ne legyenek benne/rajta. Elég, ha például a mosogatás végén a mosogatóvízben átöblítjük, vagy szükség szerint szivaccsal eltávolítjuk a szennyeződéseket.

Különösen fontos mozzanata ez a gyűjtésnek, mivel ugyanabba az edénybe vagy zsákba kell rakni az összes szelektíven gyűjtött hulladékot (vagyis a műanyag, a papír és a fém együtt) és ha más anyagokkal szennyeződnek, sajnos nem hasznosíthatóak újra. Az sem elhanyagolható szempont, hogy otthon sem büdösödnek az edényben vagy zsákban az elszállítás időpontjáig.

Mit ne tegyünk?

Ne tegyünk a szelektív edénybe vagy zsákba üveget, használt papírzsebkendőt, szalvétákat, felvágottak csomagolását, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), ezek a kommunális edénybe kell, hogy kerüljenek.

A színes és színtelen öblösüveget (italosüveg) a településen kihelyezett üveggyűjtő konténerek egyikébe kell elhelyezni. Amennyiben mégis előfordult, hogy szennyezett vagy szelektíven nem gyűjthető hulladék került a szelektíves edénybe vagy zsákba, aggodalomra semmi ok, hiszen az utólagos válogatás során a hasznosítható anyagoktól elkülönítve, a háztartási hulladékokkal együtt ártalmatlanították.

A cég épp ezért azt kéri, hogy csak az újrahasznosításra alkalmas hulladékokat gyűjtsük szelektíven.

Az elhelyezhető szelektív hulladékok fajtáiról illetve a szelektív hulladékgyűjtés időpontjairól a
www.fbhnpkft.hu oldalon tájékozódhat.

További kérdések esetén az ügyfélszolgálat elérhetőségein állnak rendelkezésükre.

FBH-NP Nonprofit Kft.

 

Kövessen minket a Facebookon is!