Helyi hírek 2021. május 26. 08:00

Komposztálni jó és hasznos is

Komposztálni jó és hasznos is
Az FBH-NP Nonprofit Kft., mint hulladékkezelő és szállító cég a közszolgáltatásként a környezettudatosság jegyében, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is végez a lakosság részére. Ez azt jelenti, hogy a településen meghirdetett járatterv szerint összegyűjtik az ingatlanok elé, a szolgáltató által forgalmazott emblémás, lebomló zsákokban kihelyezett zöldhulladékot (levágott fű, lágyszárú növények, lehullott falevél, ágnyesedék), valamint a 70 cm hosszú és 50 cm átmérőjű kévéket.

Borítókép: Xforest

Fontos, hogy a biológiailag lebomló zöldhulladékot is elkülönítetten gyűjtsék be, tekintettel arra, hogy ezáltal a vegyes hulladék szerves anyag tartalma csökkenthető, hiszen a háztartási hulladék kb. 30 százaléka komposztálható szerves anyag.

 

Csak egy kérdés!


Miért szállítják el a kertünk számára fontos és hasznos szerves hulladékokat?

A komposztálás lehetőséget ad arra, hogy a háztartásban és a kerti munkák során keletkező szerves hulladékokban lévő tápanyagokat visszajuttathassuk a talajba!
 

Komposztálni jó!


A komposztálás a legősibb hulladék újrahasznosító eljárás, amelynek célja, a hulladékmennyiség csökkentése és a talaj javítása a szerves anyagok visszajuttatásával.

Jó a talajnak a komposzt, mert…

  • a komposzt humusztartalmában a tápanyagok olyan formában vannak jelen, hogy a növények könnyen fel tudják venni azokat,
  • javul a talaj szerkezete, ami elősegíti a levegőzését,
  • sötét színe segíti a talaj felmelegedését,
  • a komposzt jelentős vízmegkötő képessége következtében javul a talaj vízháztartása,
  • nő a talaj biológiai aktivitása.

Mi kerülhet a komposztba?

  • zöldség, gyümölcs, tojáshéj
  • kávézacc, teafilter
  • lágyszárú növények (akár a szobanövény elhervadt, elszáradt részei)
  • lenyírt fű
  • falevél
  • ágnyesedék, forgács
  • növényevő állat trágyája





Lépésről – lépésre…


1. lépés: Helykijelölés: félreeső, félárnyékos, kb. 1m x 1m nagyságú terület szükséges hozzá. Ha van hely akár 3 halom is lehet (egyiket rakjuk, másik érik, harmadikba a nehezen lebomlót gyűjtjük)

2. lépés: Kialakítás: komposztáló láda, vagy 1-1,5 méter magas komposztáló keret, jól szellőző, és az egyik oldalán hozzáférhető legyen.

3. lépés: Prizmakészítés: alulra gallyak, fanyesedék kell. Az első réteg kerti és konyhai szerves anyag legyen vegyesen. A következő réteg: (ha van) állati trágya, akár a növényevő kisállatok ürüléke, forgáccsal együtt, míg az utolsó rétegben termőföld legyen.

4. lépés: Működtetés, gondozás: havonta forgassuk át, legyen megoldott a levegőztetés és a megfelelő nedvesség.

5. lépés: Felhasználás: 2-3 hónapos érlelés után talajfelszínre szórható, körülbelül 1 év érlelés után (kész komposzt) talajjavító, virágfölddel keverve használható

Fontos:

– egyfajta anyag nagy mennyiségben nehezen komposztálható

– dió, vadgesztenye levele nehezen bomlik, kis mennyiségben használjuk

– megfelelő rétegzés, nedvességtartalom és levegőellátás


FBH-NP Nonprofit Kft.

 

Kövessen minket a Facebookon is!