Helyi hírek 2021. május 25. 14:00

Gyönyörű, változatos, beszédes selyemfestmények

Képgaléria
Gyönyörű, változatos, beszédes selyemfestmények
Vakulyáné Varga Erikának nyílt kiállítása a Móra Ferenc Művelődési Központban. A tárlat megnyitója, Rátkai Zsuzsanna képzőművész, a következő szavakkal kezdte ajánlóját a tárlatlátogatóknak: – Vakulyáné Varga Erika kiállításán járunk, vegyük ezt úgy is, mint egy gondolati barangolást. Már valamennyien végigjártuk, láttuk a bemutatott alkotásokat. Gyönyörűek, változatosak, beszédesek. A mondandóm elején valami egyszerű, valami összefoglaló gondolatot kerestem erre a kiállításra és ez csak annyi lenne: Erika selymei. Ez így mindent elmond. A művésznőt pályájáról, további terveiről kérdeztük a megnyitó után. 

– Nyilván nem képzőművésznek születik az ember, téged mi irányított mégis erre a pályára?

– Logopédus vagyok, és ez a hivatásom, de mindig bennem bujkált a művészet szeretete. Olyannyira, hogy már apukám – aki úri szabó volt – amikor esténként szabta a ruhákat, akkor én a selymek és anyagok közt éltem. Közel állt hozzám az anyagok illata. Képzőművésznek szerettem volna elmenni, de nem éreztem akkora tehetséget magamban, hogy az iparművészetire jelentkezzek. Közben azért ott volt bennem mindig a kreativitás. Egyszer csak elém toppant ez a technika, ami szerelem volt első látásra. Azóta képzem magam, ebben próbálok kiteljesedni, ez a hobbym.

– Itt a kiállított alkotások közül legtöbb vállfán lóg. Ezért arra gondoltam, hogy ilyen szép, míves selyem akár viseletként is használható.

– Igen, így van. Ezt lehet vállon viselni, derékban, nyakban, fejen, szóval, bárhol. De fel lehet akasztani függönynek is. Nálunk a nappaliban és az étkezőben is saját függönyök vannak.

– Miért pont a selymet választottad művészeted alapanyagává?

– Egyrészt kellemes, romantikus, másrészt természetes anyag. Tűzálló, vízálló, szélálló, jól lehet vasalni, gyógyításra is használták régen, például ágyneműnek, ruhának.

– További tervek?

– Egyelőre olyan felkéréseim vannak, hogy óvodai tanévzárókra meglepetéseket készítsek. Miután technikailag eljutottam már idáig, szeretném a szakmámat népszerűsíteni. Felnőttekkel is foglalkozni, erre készülök most.

– Ajándékozási kedv is jellemez. Itt is átadtál egy alkotást a művelődési központnak.

– Természetesen. Célom volt, hogy a virágokat, a tavaszt ide hozzuk. Tavasszal a városközpontban virágoznak a magnóliafák, vele párhuzamosan a parkokban, tereken színpompás virágok gyönyörködtetik az arra járókat. Ennek a hangulatát is szeretném idézni.

Rátkai Zsuzsanna tárlatmegnyitójában megfogalmazta: – A selyemfestésnek vannak alapkövetelményei, alaptechnikái, amivel szinte mindenki megismerkedhet – persze e mögött kitartó munka is áll. Mindezek mellé kell az alkotó saját stílusa, ami igazán egyedivé tesz egy-egy elkészült darabot.

A képzőművészet, az alkotó művészi munka többféle formában van jelen életünkben. Az ember által létrehozott lehet: használati tárgy, dísztárgy műalkotás. És, hogy hol vannak ezeknek a határai, az nem is mindig egyértelmű. Ebből a gondolatmenetből is kiindulhatunk, hogy megfejtsük, jelen kiállítónk hol helyezkedik el az alkotóművészet palettáján. Az egyszerűen megfogalmazott: Erika selymei bizony gazdag gondolatokat hordoznak: Egyrészt remek művészi érzékkel megalkotott viseletek és használati tárgyak: sálak, kendők… – s bár ezeket itt nem látjuk, de fest párnahuzatot, lámpaernyőt is – másrészt képzőművészeti tárgyak, képben megfogalmazott hangulatok, érzések, álmodozások.

A jelen kiállítás lehetőséget teremt arra, hogy kellő időt töltsünk itt az egyedi alkotások, a selyemfestő megálmodott gondolatai között, ismerkedjünk meg azokkal a ,,Lélekvirágokkal”, amire a kiállítás címe is utal. Kerüljünk közelebb az alkotó szándékához: milyen feladatot vállalt ebben az óriási képzőművészeti világban.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!