Kultúra 2014. október 13. 09:15 Forrás: keol.hu

Újabb bemutatóra készül a Katona József Színház

Képgaléria
Újabb bemutatóra készül a Katona József Színház
Réczei Tamás rendezésében próbálják a Kecskeméti Katona József Színházban Jules Verne Cirkuszkocsival a sarkvidéken című darabját. A bemutató október 14-én, kedden lesz.











Vándorkomédiás legyen a talpán, aki Amerikából gyalogszerrel hazajut Franciaországba! A merész vállalkozás történetét Verne Gyula jegyezte le, akinek César Cascabel című regényét Réczei Tamás állította színpadra Cirkuszkocsival a sarkvidéken át címmel. Az idei évad első gyerekdarabjának bemutatója október 14-én lesz, ennek kapcsán beszélgettünk a cirkuszigazgatót alakító Nagy Viktorral.

- Szeret cirkuszba járni?

- Olyannyira, hogy az egész gyerekkoromat végigkísérte a cirkusz. Elbűvölt a világa. Végtelen romantika van abban, ahogy ezek az emberek járják a világot, és estéről-estére létrehozzák a varázslatot. Máthé Gábortól azt tanultam a főiskolán, hogy a színészeknek úgy kell létezniük a színpadon, mint az artistáknak a manézsban: történjék bármi, el kell kapniuk egymást.

- Milyen Cesar Cascabel cirkusza?

- Mint amilyen egy nagy család: színes, érdekes és persze hangos, úgyhogy nekem mint családfőnek időnként az asztalra kell csapnom. De ez mit sem változtat azon, hogy nagyon szeretik egymást. Persze normális családok viszonylag kevés beszélő kutyát és lovat tartanak, de nem is állítom, hogy ez egy normális család. Inkább olyan, mint egy színtársulat, amelynek tagjai időnként az életükért játszanak.

- Miért indulnak útnak?

- Miután körbecirkuszolták Amerikát, elhatározzák, hogy hazatérnek Európába. Csakhogy kifosztják őket, s ott maradnak egy fitying nélkül. Hajójegy híján kénytelenek gyalogszerrel nekivágni, mégpedig az Északi-sarkon át. Rengeteg akadályt leküzdenek, hogy mást ne mondjak, az örök jégmezőkön olvadó jégtáblák nehezítik meg a dolgukat.

- Mennyire áll közel Önhöz a darab zenéje?

- Aki szereti a '80-as, '90-es évek zenéjét, az jól fog szórakozni. Például ezért is érdemes a szülőknek a csemetéikkel tartani.

- Az elmúlt években főként a balatonföldvári Kultkikötő és az Összpróba Alapítvány kapcsán forgott a neve. A színpadi munkák csak átmenetileg szorultak háttérbe?

- Az utóbbi két évben kerestem azt a színházat, ahova kötődhetek. Nem voltam munka nélkül, sőt, rengeteget dolgoztam. De rá kellett jönnöm, hogy a szabadúszás nem nekem való. A Kultkikötő és az Összpróba fontos ügy számomra, de a legfontosabbnak mindig is a színészi feladataimat tartottam. Nagyon jó és megnyugtató érzés, hogy az idei évadban három kecskeméti darabban is benne lehetek. Az első a Cirkuszkocsival a sarkvidéken, a második a Balfék Mohácsi János rendezésében és tavasszal A talizmán Keszég László rendezésében. Így végre nem arról fog szólni az évad, hogy el tudok-e jutni egyik helyről a másikba adott idő alatt, hanem a munkáról.

Kecskeméten született, az ÉZI-ben érettségizett, s a Kaposvári Egyetem színész szakán végzett. A székesfehérvári és a kaposvári színház, valamint a KOMA Társulat után immár a kecskeméti teátrum vendégeként mutatkozik be a közönségnek Tolnai Hella. A 26 éves színésznőre októberben két premier is vár: először a Cirkuszkocsival a sarkvidéken című zenés gyerekdarabban lép színpadra, majd következik a Színházi vándorok, a Kelemen László legendás színidirektor halálának 200. évfordulójára írt színmű ősbemutatója.

Tolnai Hella a számmisztikával foglalkozók álma: 1988. augusztus 8-án, 8 órakor született Kecskeméten. Miután szülei zenével foglalkoztak, nem is volt kérdés, hogy általános iskolai tanulmányait a Kodály-iskola növendékeként kezdi meg. 7 évig hegedült, 4 évig zongorázott, emellett énekelni is tanult.

Az általános iskola után következett a zeneművészeti szakközépiskola, ám mire az érettségiig jutott, egyértelművé vált számára, hogy a színművészet iránti vonzalma erősebb.

- Eredetileg énekelni szerettem volna a zeneművészetiben, de első évben nem vettek fel ének szakra, így szolfézs-zeneelmélet szakos lettem. Ez elég volt ahhoz, hogy rájöjjek, nincs bennem elég elhivatottság a zenész szakma iránt. 17 évesen felvettek a Kecskeméti Ifjúsági Otthon musicalstúdiójába, itt már olyan emberek között voltam, akiknek nagy része a színművészetire készült, és ennek hatására döntöttem úgy, hogy én is felvételizem.

Hella a középiskola elvégzése után egy évig a Pesti Magyar Színiakadémián tanult, Iglódi István növendékeként, majd a Kaposvári Egyetem színművész szakja következett, ahol Rusznyák Gábor volt az osztályfőnöke.

- A Szín-TÁR-on háromszor is szerepeltünk - említi első kecskeméti fellépéseit. - Sőt, ezt megelőzően is felléphettem a színházban, igaz, nem színészként, hanem a kórus tagjaként a Háry Jánosban. A testvéreim és szüleim is benne volt a kórusban, úgyhogy esténként együtt indult a család a színházba.

A Cirkuszkocsival a sarkvidéken át című Verne-adaptációnak október 14-én lesz a bemutatója a nagyszínházban, majd 10 nappal később a Ruszt Stúdióban láthatja a közönség Hellát Réczei Tamás Színházi vándorok című színművében.

- Olyan, mintha régóta ismerném a társulat tagjait. Sokszor jártunk Kecskeméten színházba, és most nagyon jó érzés együtt játszani azokkal, akiket annyi előadásban láthattam.

Fotó: MTI - Ujvári Sándor
 

Kövessen minket a Facebookon is!